Πέντε προτεραιότητες για την εθνική ανασυγκρότηση

 «Πέντε προτεραιότητες για την εθνική ανασυγκρότηση» τόνισε σε εκδήλωση στην Αθήνα ο Σπύρος Ταλιαδούρος

 

                Ο υποψήφιος Βουλευτής Ν. Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπ. Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Παιδείας μίλησε σε πολυπληθή συγκέντρωση των Καρδιτσιωτών που διαμένουν στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση παρευρέθη και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Καρδίτσας. Στην ομιλία του ο κ.  Σπ. Ταλιαδούρος αναφέρθηκε στις  προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Εθνική Ανασυγκρότηση.

                Ειδικότερα επεσήμανε:                « Το υπόβαθρο για τη χάραξη των εθνικοπολιτικών μας προτεραιοτήτων, δεν μπορεί παρά να είναι η ιστορικά δικαιωμένη και επιβεβαιωμένη από τη δοκιμασία της πράξης σε παγκόσμια κλίμακα ιδεολογία μας, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός. Από αυτήν οφείλουμε να αντλήσουμε τις ιδεολογικές αρχές και τις αξίες που θα καθορίσουν τη δράση μας, θα προσδιορίσουν τις επιμέρους επιδιώξεις μας και θα οριοθετήσουν το ηθικοπλαστικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι επιλογές μας.

Το σχέδιο της ΝΔ για τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό της Ελληνικής κοινωνίας, που θα αποτελέσει τον «χάρτη Πορείας»,  αρθρώνεται πάνω σε τρεις ισότιμους και άλληλένδετους βασικούς άξονες:

Α.            Τον επανεκδημοκρατισμό  του πολιτικού μας συστήματος και της λειτουργίας του κράτους.

Β.            Τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γ.             Την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό το τρίπτυχο των βασικών αξόνων πολιτικής για το Αύριο, απαντά με πειστικότητα και επάρκεια στα μείζονα ζητούμενα της Ελληνικής κοινωνίας μετά την οδυνηρή για όλους εμπειρία των μνημονίων. Ανταποκρίνεται στην απαίτηση να αντιμετωπιστούν ριζικά και μόνιμα τα συστημικά χαρακτηριστικά και τα δομικά αίτια της κρίσης, ώστε να αποφευχθούν παλινδρομήσεις και υποτροπές. Και προσδιορίζει με ακρίβεια τις κύριες εθνικοπολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την υλοποίησή του, οι οποίες κωδικοποιούμενες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

                Πρώτη προτεραιότητα, είναι να επανακαθορίσουμε τον κώδικα των αξιών μας ως κοινωνία. Τριάντα και πλέον χρόνια κυριαρχίας ενός αριστερόστροφου λαϊκισμού σε ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο λειτούργησαν διαβρωτικά και αποδομητικά. Επικράτησαν αντιλήψεις που θεοποιούσαν την ήσσονα προσπάθεια, προωθούσαν την αναξιοκρατία, επιβράβευσαν τη διαφθορά. Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε ηθικά τη θέση που της αξίζει στη σκληρή δουλειά. Να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Να ενισχύσουμε την αξιοκρατία. Να καταξιώσουμε την εντιμότητα.

                Δεύτερη προτεραιότητα, είναι να προωθήσουμε μέτρα για την τολμηρή θεσμική αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος και της λειτουργίας του κράτους. Δημοκρατία παντού, διαφάνεια σε όλα, πρέπει να είναι το πρόταγμά μας. Κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας, εισαγωγή της διαβούλευσης και της λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο πολιτικής λειτουργίας, εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων, διασφάλιση του πλουραρισμού στην ενημέρωση, είναι κρίσιμα στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες διοίκησης, αξιοκρατία στις προσλήψεις και τις προαγωγές, μηχανισμοί διαρκούς πολυμερούς ελέγχου των διάφορων διοικητικών αποφάσεων, είναι καίρια προαπαιτούμενα για την εμπέδωση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.

                Τρίτη προτεραιότητα, είναι να υιοθετήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό ιδανικό. Να αφήσουμε πίσω αντιλήψεις που κύρια επιδίωξη είχαν το μοίρασμα και όχι την παραγωγή πλούτου, που στήριζαν κρατικοδίαιτες πρακτικές. Ηρθε η ώρα να απελευθερώσουμε την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία από βάρη και καταναγκασμούς. Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία,την εξωστρέφεια, την απασχόληση. Να αξιοποιήσουμε με κίνητρα και μέτρα φορολογικής πολιτικής τους τομείς που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και να αποδώσουμε στο κράτος το ρυθμιστικό του ρόλο στην οικονομία και στην υποστήριξη της ανάπτυξης, αντί να σπαταλούμε πολύτιμους πόρους σε ανορθόλογες κρατικές παρεμβάσεις.

                Τέταρτη προτεραιότητα, είναι να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τους θεσμούς και τις δομές κοινωνικής προστασίας. Το μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενο μοντέλο ενός «α-λα Ελληνικά» κοινωνικού κράτους που βασιζόταν σε πελατειακά κριτήρια και λογικές συντεχνιακών εκβιασμών για την εκμαίευση πολυδάπανων και αμφίβολης ποιότητας παροχών από το κράτος, εξάντλησε τα όριά του. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, με ορθολογικά κριτήρια παροχών και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και διασφάλιση παροχών κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους. Και που σε συνδυασμό με μια ορθολογική αναδιανεμητική πολιτική, θα ενισχύσει αποτελεσματικά την κοινωνική δικαιοσύνη.

                Πέμπτη προτεραιότητα, είναι να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Που θα αξιοποιεί την οργανική ισότιμη συμμετοχή μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργών παρεμβάσεων για μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο δημοκρατική στη λειτουργία της, αποτελεσματικότερα αλληλέγγυα στα μέλη της, κοινωνικά δικαιότερη για τους λαούς της. Και που ταυτόχρονα, θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να μπορέσει η πατρίδα μας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και να καταστεί κόμβος των ροών ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου επ’ ωφελεία της εθνικής μας οικονομίας και της θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας.

Με τις προτάσεις αυτές πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβρεί τον ιστορικό βηματισμό της προς την πρόοδο και την ευημερία».

 

Advertisements