Δελτίο Τύπου 21/03/2015

Δελτίο Τύπου 21/03/2015

  • «Ηλίας Ηλιού: ένας προοδευτικός και νηφάλιος πολιτικός με αγώνες για τη δημοκρατία»
  • Τόνισε ο Σπύρος Ταλιαδούρος στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Μπρακατσούλα.

Ο πρώην  βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Β. Μπρακατσούλα « Ηλίας Ηλιού, η ζωή και η δράση της » επεσήμανε ότι:  « Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε ένας βαθύτατα προοδευτικός και νηφάλιος πολιτικός που αφοσιώθηκε στους αγώνες για τη δημοκρατία. »

Ειδικότερα στην ομιλία του αναφέρθηκε στα εξής:

1)    Ο Καρδιτσιώτης Βασίλης Μπρακατσούλας, καταφέρνει να σκιαγραφήσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ηλία Ηλιού, παρουσιάζοντας την πιο ολοκληρωμένη πολιτική βιογραφία που έχει γραφτεί για τον μεγάλο πολιτικό, μέσα από την οποία ρίχνει φως σε γεγονότα καθοριστικά για την ιστορία του τόπου μας, από τον Εμφύλιο και τα Ιουλιανά, έως την περίοδο της δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης. Το όραμα του Ηλία Ηλιού για την κοινωνική αλλαγή, η πολιτική των συμμαχιών με όμορες πολιτικές δυνάμεις, η στάση του απέναντι στις κυβερνήσεις Παπάγου – Καραμανλή – Παπανδρέου, η τοποθέτησή του σε σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, ο αντιδικτατορικός αγώνας του, η ανασυγκρότηση της ΕΔΑ μετά τη Μεταπολίτευση, είναι θέματα που αναλύονται με μεγάλη διεισδυτικότητα στις σελίδες του βιβλίου.

   Ο Βασίλης Μπρακατσούλας έχει πλήρη συνείδηση ότι με το βιβλίο αυτό για τον Ηλία Ηλιού εκπληρώνει ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία και την ιστορία της αριστεράς, ως «ένας από τους τελευταίους ζώντες συνεργάτες του της γενιάς εκείνης της ΕΔΑ, που πίστεψε και αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την αγάπη όλων των Ελλήνων σε μια δύσκολη εποχή, αμέσως μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, κατά την οποία ήταν απαραίτητα στοιχεία πολιτικής πράξης ο οραματισμός και η αυτοθυσία», όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Κων/νος Τσάτσος στο βιβλίο του «Αφορισμοί και Διαλογισμοί» που έγραψε το 1968.

   «Πολιτική αρετή είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις ότι το συμφέρον του συνόλου είναι, ακόμη και για τον εαυτό σου, σημαντικότερο από το προσωπικό σου συμφέρον και να θέλεις μ΄ αυτό να θυσιάζεις το προσωπικό σου συμφέρον στο συμφέρον του συνόλου. Η Δημοκρατία θεμελιώνεται σε αυτή την αρετή. Χωρίς αυτήν είναι παρέκβαση δημοκρατίας.»

   Αυτή ακριβώς η αρετή χαρακτήριζε τον Ηλία Ηλιού. Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε ένας βαθύτατα προοδευτικός και νηφάλιος πολιτικός που αφοσιώθηκε στους αγώνες για την αριστερά και τη δημοκρατία. Ταυτόχρονα, υπήρξε ένας μεγάλος διανοητής που έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση των θέσεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού στη χώρα μας σε εποχή ψυχρού πολέμου, αλλά και ένας διακεκριμένος νομικός που υπερασπίστηκε με ανιδιοτέλεια και απαράμιλλη μαχητικότητα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους διωκόμενους αγωνιστές κατά τη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους και της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

2)   Η πολιτική κληρονομιά που άφησε ο Ηλίας Ηλιού, ήταν η αγάπη για τη δημοκρατία και την πατρίδα, η μετριοπάθεια αλλά και ο συνεχής αγώνας για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

   Ο Βασ. Μπρακατσούλας στον πρόλογό του, αφηγείται την καλοσύνη με την οποία τον περιέβαλε ενθαρρύνοντάς τον στις πρώτες του ομιλίες στη Βουλή το 1958. Ανακαλεί στη μνήμη του την εικόνα με το μελανιασμένο πρόσωπο του ηγέτη από τα χτυπήματα των χουντικών, όταν τον είχαν κρατούμενο στον ιππόδρομο ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967 για να καταλήξουν μαζί εξορία στη Γυάρο.

   Εξιστορεί την πορεία του από τη γενέθλια Λήμνο στην Αθήνα των μαχών, τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους, τα οράματά του για την κοινωνική αλλαγή.

   Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο εντυπωσιάζεται με αυτόν τον βαθύτατα πολιτικό αγωνιστή ιδεών, που συνδύαζε την υψωμένη γροθιά της σύγκρουσης με την δοκιμιακή γραφή του διανοούμενου – ειδικά στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του στον δημόσιο βίο.

   Μελετώντας, ωστόσο, περισσότερο το βιβλίο του Βασίλη Μπρακατσούλα διαπιστώνει κανείς πόσο επίκαιρη παραμένει η ριζοσπαστική πολιτική σκέψη και οι ρηξικέλευθες προτάσεις του Ηλία Ηλιού, που άνοιξαν νέους δρόμους και έφεραν στην ελληνική κοινωνία τον άνεμο της δημοκρατικής αναγέννησης. Αλλά και πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη πολιτικών προσωπικοτήτων, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο κενό και χρειάζεται ηγέτες με σύνεση, μετριοπάθεια και υψηλό δημοκρατικό φρόνημα, αποφασισμένους να προτάξουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική συνεννόηση, όπως το απαιτούν οι ανάγκες της πατρίδας. Περισσότερο μάλλον που ο κίνδυνος ακούσιου –προφανώς- «πολιτικού ατυχήματος» είναι πάντοτε υπαρκτός. Ας μη μας διαφεύγει, άλλωστε, ότι και τη δικτατορία του 1967, που υπήρξε η κατάληξη της κρίσης του 1965, πολύ λίγοι την ήθελαν.

3)   Το βιβλίο αποτελεί μια πραγματική κατάθεση ψυχής και, κυρίως, μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, και του είμαστε ευγνώμονες. Ο Βασίλης Μπρακατσούλας, ακμαιότατος και με αστείρευτο πάθος για ζωή και δημιουργία, είναι σίγουρο ότι έχει ακόμη πολλά να πει και να γράψει.

Advertisements