Δελτίο Τύπου : Σε οικονομική ασφυξία η χώρα

Σε οικονομική ασφυξία η χώρα

Η αβεβαιότητα πλήττει την οικονομία

Δελτίο Τύπου, Καρδίτσα  06/04/2015

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

Διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους πιστωτές.

Η οικονομική δραστηριότητα είναι κυριολεκτικά παγωμένη. Η ύφεση βαθαίνει κάθε μέρα. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού και ρευστότητας, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται. Η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει κάθετη πτώση. Παράλληλα δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ οι ξένοι πελάτες και προμηθευτές δεν εμπιστεύονται οτιδήποτε ελληνικό. Οι εξαγωγές φθίνουν. Οι αγορές πρώτων υλών δεν πραγματοποιούνται, κυρίως από το εξωτερικό, γιατί οι εγγυητικές των τραπεζών μας δεν γίνονται δεκτές. Το κράτος αρνείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην ιδιωτική οικονομία. Δεν καταβάλλονται προγραμματισμένες πληρωμές περί το 1,5 δις ευρώ. Τα  νοσοκομεία και οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι. Η καταβολή της επιδότησης θέρμανσης και των οικογενειακών επιδομάτων μετακυλίονται στο «αύριο». Οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν. Οι πληρωμές από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τραβούν» προς τα πίσω. Η εκταμίευση χρημάτων από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) έχει παγώσει, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε τέλμα τα έργα και σε οικονομική ασφυξία οι επιχειρήσεις, πράγμα που οδηγεί νομοτελειακά σε διάλυση εργοταξίων και χιλιάδες απολύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες, το τελευταίο διάστημα, έχουν «χάσει» καταθέσεις περίπου 27 δις ευρώ, λόγω του φόβου των πολιτών, ενώ η χρηματιστηριακή  αξία των συστημικών τραπεζών σημειώνει καθίζηση ύψους 12 δις ευρώ, αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων ελλήνων και ξένων επενδυτών. Το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών δημιούργησε νέο «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι σαφές ότι η αδυναμία συμφωνίας με τους εταίρους και οι δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Υπάρχει ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα ήταν ιστορικό λάθος η Κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πορεία με ακραίες επιλογές που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η αβεβαιότητα πρέπει να τελειώνει, ώστε να μην επέλθει οριστικό τέλος στην οικονομία από τη συνεχή ύφεση και την ασφυξία. Η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί τη μόνη διέξοδο.

Advertisements