Τι χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα

Του Σπύρου Ταλιαδούρου

Αθήνα 15/04/2015

 

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες  που η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία και δεν έχει παραχθεί ακόμα κανένα έργο. Η Κυβέρνηση εξαντλείται μόνο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ανάκαμψη της Ελλάδας, που είχε ξεκινήσει, κλονίζεται. Οι εγχώριες επενδύσεις έχουν παραλύσει. Κεφάλαια πάνω από 50 δις, ποσό ισοδύναμο με σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, έχουν φύγει. Τα χρηματοδοτούμενα  έργα από κοινοτικά κονδύλια κινδυνεύουν να σταματήσουν. Η οικονομία βουλιάζει στην ασφυξία και στην αβεβαιότητα. Οι ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης προκάλεσαν σοβαρότατο πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στα φορολογικά έσοδα.

Είναι απόλυτη ανάγκη η χώρα να επανέλθει σε σωστή πορεία για μία βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή της Ισπανίας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να πάψει να σκάβει ακόμα μεγαλύτερη τρύπα και να υιοθετήσει τις ορθές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Είναι απόλυτη ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η ταχεία σύναψη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές καθώς και διάλυση του φάσματος της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της περαιτέρω καθόδου της σε ένα λαϊκισμό τύπου Βενεζουέλας.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Χρειάζεται σταδιακές φορολογικές μειώσεις και όχι νέους φόρους. Χρειάζεται εργατική νομοθεσία που θα διευκολύνει την πρόσληψη νέων υπαλλήλων και την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Μόνον έτσι καταπολεμείται η υψηλή ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που φέρνουν κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια του πολίτη. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς αίσθημα ασφάλειας. Η ανταγωνιστικότητα, η αξιοκρατία, η εργατικότητα, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια είναι οι πέντε έννοιες οι οποίες φέρνουν σταθερότητα, βεβαιότητα και ανάκαμψη. Έτσι έρχεται η οικονομική ανάπτυξη με όλες τις θετικές της συνέπειες. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει και να κινηθεί γρήγορα.