Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 27/04/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η οικονομική κατάσταση της χώρας τους τελευταίους τρεις μήνες διαρκώς επιδεινώνεται. Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυξάνει τον κίνδυνο για χρεοκοπία  και έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη. Ειδικότερα:

Πρώτον, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δεν είναι θετικές. Ζήτημα είναι να κινηθεί στο 0,5%.

Δεύτερον, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, ενώ η Κυβέρνηση ό,τι υπάρχει το αποστραγγίζει.

Τρίτον, ο έντονος μετεκλογικός λαϊκισμός, η αντιευρωπαϊκή ρητορική και οι προεκλογικές ανέφικτες υποσχέσεις οδηγούν σε αύξηση του δημοσιονομικού κενού. Και τούτο γιατί προκαλούν υποχώρηση της εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κίνδυνος σε λίγες εβδομάδες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κράτους. Δηλαδή η καταβολή μισθών, συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων.

Τέταρτον, προετοιμάζονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ουσιαστικά θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα.

Πέμπτον, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαπραγματεύσεις και η μη τήρηση ούτε των συμφωνηθέντων της 20ης Φεβρουαρίου επιδεινώνει τη διεθνή θέση της χώρας. Παρατείνεται η αβεβαιότητα και έτσι οι επενδυτές αποχωρούν, ο τουρισμός πλήττεται, τα κρατικά έσοδα μηδενίζονται.

Έκτον, η κατασκευή μεγάλων έργων, που δίνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, φαίνεται ότι σταματά. Στην περιοχή μας τα έργα που αφορούν στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65, στο δρόμο Δέλτα – Παλαμά, στη σήραγγα του Τυμπάνου κινδυνεύουν να μην προχωρήσουν.

Λύση στο πρόβλημα δεν είναι τα μεγάλα λόγια και οι ανέφικτες εξαγγελίες. Ούτε μέθοδοι όπως αυτή που επέλεξε η Κυβέρνηση να αρπάξει χρήματα βίαια από φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και επιδοτήσεις έργων, προκειμένου να αποφύγει προσωρινά την χρεοκοπία. Το πρόβλημα της ρευστότητας δεν λύνεται έτσι.

Απαιτείται συνεπώς η Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα πορεία. Να κλείσει τη συμφωνία με την Ευρώπη. Να στηρίξει την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα. Μόνον οι επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Απαιτείται να επιδιώξει ευρεία πολιτική συναίνεση, πολιτική ωριμότητα, τεχνοκρατική επάρκεια. Η διατήρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία και ο εκσυγχρονισμός των δομών της είναι μονόδρομος. Διαφορετικά, η ζημία που θα υποστεί η χώρα και οι πολίτες θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως ανεπανόρθωτη.

Advertisements