100 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΑΠΡΑΞΙΑ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Αθήνα, 04/05/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

100 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

ΑΠΡΑΞΙΑ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

Συμπληρώνονται 100 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 100 ημέρες ουσιαστικής απραξίας και παλινωδιών. Η Κυβέρνηση, στο διάστημα αυτό, έχει αυτοπαγιδευθεί στην λανθασμένη στρατηγική της, απόρροια των προεκλογικών της εξαγγελιών και της ιδεοληψίας της. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις χωρίς σχέδιο έχουν οδηγήσει την οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Τα κρατικά ταμεία έχουν αδειάσει και το δημόσιο αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Πληρώνουμε ως λαός της δημαγωγικές προεκλογικές εξαγγελίες που σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και η Κυβέρνηση καθυστερεί για να δημιουργήσει άλλοθι για την μη εφαρμογή όσων είχε εξαγγείλει γιατί πρόκειται να ακολουθήσει άλλη πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι: «Δεν βρίσκω λόγο να προστρέξω σε συνάντηση με την κα Μέρκελ.» Τώρα, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, δηλώνει ότι: «Βρίσκεται με την κα Μέρκελ σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.»

Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα λάβει μέτρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ, θέσπιση αφορολόγητου για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προστασία πρώτης κατοικίας, ρύθμιση κόκκινων δανείων, αύξηση του κατώτατου μισθού. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει προωθήσει τίποτα από αυτά, αλλά διαφαίνεται ότι θα αυξήσει και τη φορολόγηση. Κυρίως όμως, ευθύνεται η Κυβέρνηση γιατί έχουν βαλτώσει οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, ενώ δεν υπάρχει, όπως πίστευε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξη από τις χώρες του Νότου, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει επικίνδυνα η τρύπα στα δημοσιονομικά με κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Είναι σαφές ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργηθούν όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Όμως, όσο καθυστερεί η συμφωνία και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τόσο επιδεινώνεται η οικονομία και εξαντλείται η δυνατότητα να συμπληρωθούν τα χαμένα χρήματα από φόρους και εισφορές.

Η απομάκρυνση της αβεβαιότητας  αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή απαραίτητη είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας και η διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας που θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Χωρίς επενδύσεις ούτε η οικονομία ανακάμπτεται  ούτε τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, αντιμετωπίζονται. Μόνο με επενδύσεις δημιουργείται προοπτική ανάπτυξης, μειώνεται η ανεργία και αυξάνονται τα κρατικά έσοδα.

Χρειάζεται συνεπώς τώρα η Κυβέρνηση να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να ακολουθήσει το δρόμο του ρεαλισμού προχωρώντας άμεσα σε συμφωνία, παραμένοντας η χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Advertisements