ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αθήνα, 07/05/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

 ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

Δραματικές είναι οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όλοι οι δείκτες από το ΑΕΠ, τις καταθέσεις των Ελλήνων, τη ρευστότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους πνέουν τα λοίσθια. Αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας, των ιδεοληπτικών σκιαμαχιών και των ανεφάρμοστων προεκλογικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης. Ειδικότερα:

                Πρώτον, η οικονομία, μετά την ανάκαμψή της το 2014 παρουσιάζει σήμερα σημάδια επιβράδυνσης. Από 2,9% που ήταν το Νοέμβριο του 2014 οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάπτυξη το 2015, σήμερα αναθεωρηθήκαν μόλις στο 0,5%.

                Δεύτερον, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των 15 μηνών, ενώ διευρύνεται η απόστασή του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσδοκίες για επενδύσεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

                Τρίτον, το κόστος δανεισμού του δημοσίου μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων διαρκώς αυξάνεται. Τα επιτόκια από 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο του 2015 έφτασαν σήμερα στο 2,97 % . Ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνεται με το αυξημένο κόστος δανεισμού. Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο το 2015 οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. Ευρώ ή 12,5 % έναντι του αντίστοιχου τριμήνου το 2014.

                Τέταρτον, οι επενδύσεις έχουν παγώσει, πράγμα που επιδεινώνει την ανάπτυξη, αυξάνει την ανεργία και μειώνει τα διαθέσιμα των κρατικών ταμείων.

                Πέμπτον, τα προβλήματα ρευστότητας οξύνονται, λόγω του ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών ύψους 2 δις ευρώ που οδηγεί σε πλήρη ασφυξία την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό το πλήγμα που επέρχεται τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα όσο και στα νοσοκομεία όταν δόθηκαν μόνο 43 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώτου τριμήνου του 2015 έναντι των 500 εκ. ευρώ που είχαν διατεθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

                Έκτον, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται συνεχώς, και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται. Ειδικότερα οι καταθέσεις στο πρώτο τετράμηνο του 2015 έχουν μειωθεί κατά 35 δις ευρώ.

                Έβδομον, το κόστος δανεισμού για να επιβιώσουν οι τράπεζες και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία αυξάνεται. Συγκεκριμένα ο ELA διαμορφώθηκε στα 69 δις ευρώ το Μάρτιο του 2015 από 0 δις ευρώ στο τέλος του 2014.

                Όγδοον, τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζουν απόκλιση της τάξεως των 750 εκατ. Ευρώ από τους στόχους.

                Ένατον, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβαθμίζουν και πάλι τη χώρα.

                Είναι σαφές ότι η ανασφάλεια που έχει προκληθεί από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης έχει καθηλώσει την οικονομία. Πρέπει η Κυβέρνηση να σταματήσει τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες και να συναφθεί άμεσα συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να βγούμε από το τέλμα, να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στη ευρωζώνη και το ευρώ και να επανακτήσουμε ευρωπαϊκή πορεία. Έτσι μόνο διασφαλίζεται το μέλλον της χώρας μας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ                                                                                                                                          τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Advertisements