ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ Ε-65

ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αθήνα, 26/05/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ Ε-65

ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΠ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

   Ο πρ. Βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπ. Ταλιαδούρος με διάβημα που υπέβαλε στους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.κ Γ. Σταθάκη και Χρ. Σπίρτζη ζητά να μη διακοπεί η κατασκευή της οδικού άξονα Ε-65 και να ξεκινήσουν τα έργα και στα τμήματα Λαμίας-Ξυνιάδος και Τρίκαλα-Εγνατία σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4219/2013.

Ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος στο υπόμνημα του επισημαίνει την αναπτυξιακή σημασία που θα έχει η κατασκευή του οδικού άξονα Ε-65 και τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα εάν οι εργασίες του έργου αυτού σταματήσουν.

Ειδικότερα ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος στο υπόμνημα που υπέβαλε επισημαίνει τα εξής:

«  Η Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του Νόμου 4219/2013 και τα σχετικά άρθρα 2 & 5 αποφάσισε την ολοκλήρωση έως το 2016 του Έργου «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος» επιτυγχάνοντας την κάθετη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό αποδίδοντας στο Έργο υπερτοπική και εθνική σημασία.

Στρατηγικοί στόχοι που συμβαδίζουν με την κατασκευή του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας είναι:

  • Η εθνική, διαπεριφερειακή και περιφερειακή σημασία των διασυνδέσεων της χώρας για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της οικονομικής συνοχής, για την αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακής σημασίας προβλημάτων μεταφορών και για την ολοκλήρωση του συστήματος μεταφορών της χώρας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
  • Η σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, μέσω της συνεργείας με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω Εγνατίας Οδού) που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη.
  • Διασύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου.
  • Η αναβάθμιση της υποδομής και των συνθηκών κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα, διαμέσου παρακάμψεων σημαντικών επαρχιακών αστικών κέντρων, όπως η Καλαμπάκα, ο Δομοκός, κλπ.
  • Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις μεταφορές και η εξασφάλιση των συνθηκών για τον περιορισμό των ατυχημάτων -ειδικότερα των τροχαίων- σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.
  • Η συμπληρωματική δράση με τα υπόλοιπα έργα που κατασκευάζονται με το σύστημα της παραχώρησης (ιδιαίτερα Μαλιακός – Κλειδί, Ιόνια Οδός και Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα), την Εγνατία Οδό και το σύνολο του ΠΑΘΕ

Το Έργο αφορά τρείς Περιφέρειες, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, αίρει ενδοπεριφερειακές ανισότητες και προσδίδει προστιθέμενη αξία σε βασικούς παραγωγικούς τομείς όπως ο αγροτικός τομέας και ο τομέας του τουρισμού.

Με τις αναδιορθώσεις των Έργων Παραχώρησης ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος  κόπηκε σε τρία τμήματα. Αποφασίστηκε η άμεση κατασκευή του μεσαίου τμήματος (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) και αναβλήθηκε για αργότερα η κατασκευή των δύο άλλων τμημάτων Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Εγνατία. Η αναβολή όμως αυτή συνδυάστηκε με την διατήρηση «ολοζώντανης» της υποχρεώσεως κατασκευής του, αφού το Έργο αποτελεί υποδομή άμεσης προτεραιότητας για τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. με την Εγνατία Οδό, περιλαμβανόμενη στον εθνικό σχεδιασμό, με πρόβλεψη ολοκληρώσεως, μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων, μέχρι τα τέλη του 2016 για το νότιο τμήμα και μέχρι τα τέλη του 2018 για το βόρειο τμήμα της απόληξης του (βλ. Παρ. 2 άρθρου 5 Ν.4219/13). Είναι περισσότερο από προφανές ότι η μη συνέχιση του ισοδυναμεί με ένα Έργο που οδηγεί «από πουθενά στο πουθενά!»

Παρά ταύτα δεν υπάρχει σήμερα κάποια προετοιμασία ή εξέλιξη αναφορικά με την έναρξη κατασκευής κάποιου απί τα ανωτέρω αναβαλλόμενα τμήματα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η άμεση συνέχιση του έργου με την κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, εκτός του ότι είναι σύννομη και συμφέρουσα για το Δημόσιο, εφόσον η απώλεια εσόδων προσεγγίζει τα 500 εκ. ευρώ, επιτυγχάνει τον συμβατικό στόχο ολοκλήρωσης του έργου έως το 2016 και διασφαλίζει την μη απόλυση 1.500 υφισταμένων εργαζομένων στο υπό κατασκευή Τμήμα που ολοκληρώνεται εντός του 2014, ενώ θα οδηγήσει και στην πρόσληψη τουλάχιστον 800 επιπλέον εργαζομένων. Είναι επίσης σημαντικό ότι:

Η διαθέσιμη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, κινδυνεύει να μην απορροφηθεί,

– το κόστος κατασκευής του Έργου έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάληψης του και είναι κλειδωμένο σε προφανές όφελος του Δημοσίου,

– ενισχύεται και επιταχύνεται η αποπληρωμή των δανείων προς τις πιστώτριες τράπεζες του Έργου Πραχώρησης, με προφανές όφελος Δημοσίου από την καταβολή μειομένων τόκων,

– το ΑΕΠ ενισχύεται κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία φτάνει το 90%.

– η περιοχή της κεντρικής Ελλάδας αποκτά επιτέλους υποδομές και εγκαταλείπει το περιθώριο,

–  οι Έλληνες πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους ένα σημαντικά φθηνότερο και ανταγωνιστικό δρόμο, που θα ενώνει την νότια με την βόρεια Ελλάδα, με πολύ χαμηλότερα διόδια από ότι άλλοι αυτοκινητόδρομοι.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα αυτό και να προχωρήσετε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και έκδοσης των σχετικών Υπουργικών – Αποφάσεων για την απρόσκοπτη κατασκευή, ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος έως το 2016 με στόχο και την συμβολή σας στην άρση των εμποδίων ανάπτυξης και εξόδου από την ύφεση των περιοχών, όπως η Θεσσαλία, και των κλάδων, όπως ο αγροτικός, από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης τους.»

Advertisements