ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. Βουλευτής Ν.Καρδίτσας

Αθήνα, 22/06/2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε δύσκολο σταυροδρόμι. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχασε πολύτιμο χρόνο αναλωνόμενη σε αυτοσχέδιες διαπραγματεύσεις. Λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης και παράλογες συμπεριφορές βούλιαξαν την οικονομία πάλι σε ελλείμματα και ύφεση,  ενώ παρέλαβε τη χώρα με πλεονάσματα και ανάκαμψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν σε πέντε μήνες υστέρηση της τάξης των 964 εκατ. Ευρώ ή 5,4%  έναντι του στόχου. Τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 1,7 δις ευρώ. Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 4,4 δις ευρώ, εξαιτίας  της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Η στάση πληρωμών δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στις επιστροφές φόρων. Δημιουργούν αβεβαιότητα στις πληρωμές μισθών και συντάξεων. Αποτέλεσμα αυτών η ασφυξία στην αγορά, πάγωμα επενδύσεων και  επάνοδος στην ύφεση της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους πέντε μήνες οι τράπεζες απώλεσαν καταθέσεις τουλάχιστον 30 δις ευρώ που σήκωσαν τρομαγμένοι πολίτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, η Ελλάδα οδηγείται σε οικονομική απομόνωση, ενώ η Κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει έναν επικίνδυνο αντι-ευρωπαϊσμό για να καλύψει τα δικά της λάθη, τις καθυστερήσεις και τις δημαγωγικές προεκλογικές εξαγγελίες.

Είναι συνεπώς ανάγκη να αλλάξουμε άμεσα πορεία με κεντρικό στόχο την ανόρθωση της οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις προωθώντας τις αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας τον περιορισμό του μεγάλου κράτους  αντί για νέους φόρους. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να έχουμε ένα κράτος με υψηλό δανεισμό και μια οικονομία αδύναμη να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι να δημιουργούν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους. Το στρεβλό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης, που εισήχθη στην Ελλάδα το 1981, μέσω της χρηματοδοτούμενης από το δημόσιο τομέα κατανάλωσης κατέρρευσε. Είναι απόλυτη ανάγκη η οικονομία να απελευθερωθεί από τις κρατικοδίαιτες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να γίνουν επενδύσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και μείωση των φόρων. Ο ρόλος του Κράτους είναι ο σχεδιασμός και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι το «επιχειρείν». Αυτό έχει αποτύχει σε όλη την υφήλιο. Έτσι, θα πάρει μπρος η οικονομία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς υπέπεσε στο λάθος του λαϊκισμού. Όφειλε  να προχωρήσει με σχέδιο, λογική και να πάρει δύσκολες μεν, αλλά επωφελείς για την οικονομία αποφάσεις. Είναι άμεση ανάγκη για μεταλλαγή του κράτους και των θεσμών.

Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα αναπτυξιακής λογικής δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο σχέδιο για την σύλληψη της φοροδιαφυγής. Είναι ώρα και η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πεπαλαιωμένες ιδεοληψίες της και τον λαϊκισμό.

Έτσι, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας μέσα από την ανόρθωση της οικονομίας.

Advertisements