ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΒΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

 Αθήνα, 3.8.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΒΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 

ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΓΝΟΙΑ

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η οικονομία της χώρας καθώς η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας παραμένει σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά λόγω των capital controls και η πολιτική ζωή βρίσκεται εγκλωβισμένη στα ιδεοληπτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μισός χρόνος Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το μέγεθος οικονομικής καταστροφής που δημιούργησε είναι τεράστιο. Ειδικότερα:

Πρώτον: Η ανάπτυξη που είχε προβλεφθεί για το 2015 στο 2,5% , έχει ανατραπεί και προβλέπεται ύφεση του 4%. Η χώρα επιστρέφει στα δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξεως του 2%-3% του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο έχει υποχωρήσει  έως και 70%.

Δεύτερον: Η ανεργία άρχισε και πάλι να αυξάνεται μετά την μικρή πτώση που είχε σημειώσει το 2014 (26.6%). Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 30%, πράγμα που θα έχει δραματικές συνέπειες στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, στο ασφαλιστικό σύστημα και στην κοινωνική συνοχή. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν ήδη υστέρηση της τάξεως των 2,5 δις ευρώ.

Τρίτον: Το τραπεζικό σύστημα έχει επικίνδυνα αποδυναμωθεί με μαζική απόσυρση καταθέσεων λόγω του φόβου και της οικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η Κυβέρνηση. Κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2015 αποσύρθηκαν καταθέσεις περίπου 40 δις ευρώ.

Τέταρτον: το κόστος δανεισμού του δημοσίου έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Πέμπτον: το ελληνικό δημόσιο έχει οδηγηθεί σε στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα που υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ, πράγμα που τον οδηγεί σε κατάρρευση.

Έκτον:  έχουν παγώσει όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, μηχανογράφηση, καταπολέμηση λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής. Ακούσαμε πολλά λόγια, αλλά είδαμε λίγες πράξεις. Μάλιστα, όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις έγιναν υπήρξαν οπισθοδρομικές όπως, η προσπάθεια κατάργησης της διαύγειας, το ζήτημα της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης και η επίθεση στην αριστεία.

Έβδομον: οι επενδύσεις στη χώρα μας έχουν πλήρως παγώσει λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Χωρίς επενδύσεις πως θα έρθει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία;

Αποτέλεσμα αυτών είναι η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους όπως:  στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην αποδυνάμωση των εισαγωγών και εξαγωγών. Επιχειρήσεις χιλιάδες κλείνουν, εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής αργίας, ενώ η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό έχει ενταθεί. Ο κίνδυνος GREXIT εξακολουθεί να υπάρχει. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να βιώσουμε και ελλείψεις προϊόντων, λόγω της απουσίας πρώτων υλών που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία.

Υπάρχει άμεση ανάγκη η χώρα να αποκτήσει σταθερότητα και να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακά και τόνωσης των επενδύσεων. Φοβούμαι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Παραμένει απαθής. Αναβάλει τη λήψη αποφάσεων. Ασχολείται κυρίως με τα εσωκομματικά της θέματα.

Συνεπώς η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με πυρήνα τη ΝΔ που αυτή την ώρα είναι η παράταξη που μπορεί να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Χρειάζεται συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοσθεί και κυρίως για να βελτιωθεί η επικείμενη συμφωνία. Και τούτο γιατί είναι μεν αναγκαία, αλλά το πλαίσιο της είναι σκληρό. Συμφωνήθηκε στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα μετά την πεντάμηνη άκαρπη, αλλοπρόσαλλη  και τελικά καταστροφική για τη χώρα διαπραγμάτευση και μετά το άνευ ουσίας δημοψήφισμα. Είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων που συντελέστηκαν μέσα σε ένα εξοντωτικό για την οικονομία της χώρας εξάμηνο.

Πληρώνουμε σήμερα βαριά την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η κυβερνητική άγνοια και ο ερασιτεχνισμός της.

Advertisements