Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας 

Αθήνα, 7.8.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Διανύουμε τον έβδομο μήνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς προτάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις.

Ούτε μία ιδέα σύγχρονη, σαφή και συγκεκριμένη δεν έχει προωθηθεί για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της προώθησης  επενδυτικών προγραμμάτων, της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Συνέπεια αυτών είναι η δραματική επιδείνωση της οικονομίας και ιδίως στον ιδιωτικό τομέα μετά την ανοησία του δημοψηφίσματος που οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών και σε πλήρη παράλυση της αγοράς. Χαρακτηριστικό του κακού οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η ραγδαία πτώση των μετοχών των τραπεζών, πράγμα που οδηγεί σε μηδενισμό της αξίας τους και αύξηση του απαιτούμενου ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση  τους. Χωρίς τράπεζες  καμία προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι εφικτή. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι και εδώ τεράστιες. Παρέλαβε ένα πλήρως κεφαλαιοποιημένο πιστωτικό σύστημα και το οδήγησε στη διάλυση με την απαράδεκτη εξάμηνη διαπραγμάτευση και βέβαια με  την απόφαση για δημοψήφισμα που οδήγησε στα capital controls. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον στην ελληνική οικονομία, λόγω των άστοχων κυβερνητικών χειρισμών, απομακρύνει από τη χώρα μας οποιαδήποτε επένδυση που θα συντελέσει στην ανάπτυξη. Παράλληλα, η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, αφού απειλούνται με κατάρρευση χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ έχει καταστεί τριτοκοσμική η κατάσταση στην υγεία και στην παιδεία.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση  ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν άμεση λήψη αποφάσεων, ευελιξία ιδεολογική και πολιτική, εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων με ουσιαστικό λόγο και όχι δημαγωγικό. Η Κυβέρνηση πρέπει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει μπροστά με ρεαλισμό και να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πολιτική για να αποδώσει θέλει ευθύνη, πράξεις και συνεργασία. Θέλει ένα σοβαρό σχεδιασμό για την προσέλκυση επενδύσεων. Θέλει ένα εθνικό σχέδιο με συνεννόηση με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου για να αποφευχθούν επώδυνες για τους πολίτες αποφάσεις. Χρειάζεται συνεπώς και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στέρεα, ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που να στηρίζονται σε ένα εθνικό σχέδιο για να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία με λιγότερα βάρη. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει άμεσα να κινηθεί η Κυβέρνηση. Η πολιτική θέλει ευθύνη.

Advertisements