ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 17.08.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠ. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Με την ψήφιση της νέας συμφωνίας, δηλαδή του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα κέρδισε χρόνο για να διασώσει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Κάθε άλλη επιλογή θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έξοδο από την ευρωπαϊκή Ένωση, σε εθνικό νόμισμα, σε εξωτερικές επώδυνες συνέπειες και σε οικονομική και κοινωνική αναταραχή.

Η Ν.Δ. στηρίζει καθαρά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τα χειρότερα και στη συνέχεια να αγωνιστούμε για τη βελτίωση των όρων της οικονομίας και του επώδυνου τρίτου μνημονίου.

Για την επιδείνωση της οικονομίας του 2015 και τους βαρείς όρους του νέου μνημονίου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Και τούτο γιατί καθυστέρησαν στη λήψη και εφαρμογή πολιτικών, λόγω των ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων, όπως π.χ. ότι θα ακύρωναν τα προηγούμενα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο, της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, των πολιτικών ιδεοληψιών. Γιατί έλαβαν ανόητες αποφάσεις, όπως το δημοψήφισμα, που οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών, σε τεράστια διαρροή καταθέσεων και στα capital controls. Γιατί οδήγησαν την οικονομία της χώρας να απολέσει κάθε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα την ακύρωση των επενδύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μεταφορά της έδρας πολλών απ’ αυτές σε άλλα κράτη με άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Και σήμερα με την υπερβολική φορολόγηση που επέβαλλαν οδηγούν σε διάλυση τον πρωτογενή αγροτικό τομέα.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι οι πολίτες καλούνται να επωμιστούν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος. Ειδικότερα, το Ιανουάριο η χώρα πήγε σε εκλογές με πρωτογενές πλεόνασμα. Σήμερα, η χώρα υποχώρησε ξανά σε ύφεση μεγαλύτερη του 2%. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 11 δις ευρώ μόνο για φέτος. Το πάγωμα διαρθρωτικών αλλαγών – αποκρατικοποιήσεων θα έχει επιβάρυνση 10 δις ευρώ για την τριετία. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα φτάνει τα πέντε δις ευρώ για το 2015. Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων ανέρχεται στα 7 δις στην τριετία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 25 δις ευρώ. Αυτό είναι το κόστος της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης που καλείται η κοινωνία να πληρώσει.

Η μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέουν. Δυστυχώς όμως κινδυνεύει και η χώρα με κατάρρευση. Πιο τρελή πορεία μέσα σε επτά μήνες δεν μπορούσε να υπάρξει. Επήλθε το τέλος των ψευδαισθήσεων και μαζί η ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα.

Η χώρα χρειάζεται συνεπώς άμεσα μια άλλη πορεία. Το μνημόνιο να μετατραπεί σε σχέδιο ελληνικό για την ανάπτυξη που θα στηρίζεται: α) στην αποκατάσταση βιώσιμων δημοσιονομικών, β) στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, γ) σε δημιουργία σύγχρονου κράτους, φιλικού στον πολίτη και στην ανάπτυξη, δ) στην οικονομική μεγέθυνση με νέες επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη με κοινωνικά δίκαιο χαρακτήρα. Παράλληλα είναι απαραίτητο να στηριχθεί ο πρωτογενής αγροτικός τομέας. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μία χώρα παραγωγική, σύγχρονη και φιλική στον πολίτη. Να γίνει ένα κέντρο του διεθνούς εμπορίου. Το κράτος να στηρίζει αυτούς που παράγουν. Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρηματικότητα δεν νοούνται. Χωρίς περισσότερες και βιώσιμες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και ταυτόχρονα να μειωθεί η εξοντωτική φορολόγηση. Η μόνη πηγή εθνικού πλούτου είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ρόλος του κράτος πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Το κράτος δεν είναι για να ρυθμίζει ασφυκτικά την οικονομική δραστηριότητα, να παριστάνει τον επιχειρηματία, να συντηρεί μονοπώλια και σκανδαλώδη προνόμια σπαταλώντας εθνικούς πόρους. Το κράτος έχει άλλο ρόλο. Πρέπει να ασκεί εποπτεία, αυστηρό έλεγχο και να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια και η κοινωνική πρόνοια, στηρίζοντας στους οικονομικά αδύναμους και διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους.

Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης προσθέτοντας δράσεις, όπως οι παραπάνω, που μπορούν να έχουν θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα ως αντίβαρο στις υφεσιακές επιπτώσεις του μνημονιακού προγράμματος.

 Η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία να ορθοποδήσει και να βγει από την ύφεση για να μην μετατραπεί σε οικονομική έρημο. Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί άμεσα ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με βάσει τους πιο πάνω άξονες οικονομικής πολιτικής, πράγμα που θα οδηγήσει και σε φορολογική ελάφρυνση των πολιτών.

Advertisements