Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 7.3.2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Για πρώτη φορά η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα προβλήματα αυτού του μεγέθους στην οικονομία και στο προσφυγικό. Η Κυβέρνηση με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την Ελλάδα κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν.

Η υποτιθέμενη «σκληρή» διαπραγμάτευση της πέρυσι οδήγησε την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2015 η οικονομία θα σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%. Δυστυχώς, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει έμειναν στα σχέδια λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν από 1,02 δις ευρώ το 2014 στα 33,4 εκατομμύρια το 2015. 30 φορές πιο χαμηλά ! Έτσι, η οικονομία επανήλθε στην ύφεση.

Η Κυβέρνηση, αντί να προωθεί την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, εφαρμόζει πολιτική υπερφορολόγησης που οδηγεί επιχειρήσεις, ιδιωτικό και αγροτικό τομέα σε εξόντωση και σε μετακίνηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, πράγμα που τελικά αυξάνει την ανεργία και μειώνει τα κρατικά έσοδα.

Ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επείγει, η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό, ούτε έχει προβεί σε κοινωνικό διάλογο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία γιατί και τα κρατικά ταμεία στερεύουν και  δεν ξεκινά η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι συνεπώς σαφές ότι η Κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της και των μεγάλων προεκλογικών ψεμάτων και ανέφικτων υποσχέσεων της, δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Ουδέποτε κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος από την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη άσκηση πολιτικών πιέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις, καίτοι η χώρα μας αποτελεί την βασική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη. Η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Οφείλει να θωρακίσει τα σύνορα της. Για το λόγο αυτό απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και κυρίως η άσκηση πολιτικής πίεσης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, ώστε και οι μεταναστευτικές ροές να μειωθούν και να αποδεχθούν τους επαναπατρισμούς. Χρειάζεται συνεπώς διαπραγμάτευση με αξιοπιστία. Άραγε διαθέτει ευρωπαϊκή αξιοπιστία ο Πρωθυπουργός, όταν την έχει απολέσει πρωτίστως στην Ελλάδα; Και τούτο γιατί η σημερινή Κυβέρνηση προεκλογικά εξαπάτησε τους πολίτες με τα όσα ανέφικτα υποσχόταν, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την μόλις ανακάμπτουσα οικονομία σε δραματική επιδείνωση. Αλλά, και στο εξωτερικό μέχρι πριν από λίγους μήνες απείλησε με μονομερείς ενέργειες τους ευρωπαίους εταίρους και ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν συμφωνηθέντα. Σήμερα προσπαθεί να τους πείσει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Φαίνεται ότι αγνοεί ότι το χάσμα μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας αποτελεί πολιτική εξαπάτηση. Επίσης, είναι λάθος να συνδέει η Κυβέρνηση το προσφυγικό με το ζήτημα της οικονομίας. Θα είναι λάθος, εάν η χώρα θελήσει να ανταλλάξει το προσφυγικό με τα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν θα οδηγήσει πουθενά. Δυστυχώς την μειωμένη αξιοπιστία του πρωθυπουργού την πληρώνει σήμερα ο λαός και η χώρα.

Advertisements