ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 16.3.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Η αδράνεια που παρατηρείται από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Η οικονομία θα εισέλθει σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας. Η ύφεση θα οξυνθεί και η χώρα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, αφού τα κρατικά ταμεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της και παράλληλα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει το κλίμα της εμπιστοσύνης, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες. Επιπλέον, η αξιολόγηση θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση με τη  χορήγηση του ποσού των 2 δις ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ το 2016 θα φτάσει στα 5 δις ευρώ. Αν αυτή η Κυβέρνηση προχωρούσε με τόλμη σε λήψη μέτρων μεταρρυθμιστικής πολιτικής και η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015, το Δημόσιο θα είχε ήδη προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών του προς ιδιώτες και το οικονομικό κλίμα θα είχε ήδη αλλάξει. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της ουσιαστικά επιλέγει πολιτικές που ζημιώνουν την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει καταστεί πρωταθλήτρια σε φόρους, κρατήσεις και εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όχι μόνο δεν αυξάνονται τα κρατικά έσοδα, αλλά η χώρα μετατρέπεται σε παράδειγμα προς αποφυγή τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, πράγμα που ζημιώνει την ελληνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδικότερα:

(α) οι παράμετροι της φορολόγησης, όπου το 3% των φορολογούμενων συνεισφέρει το 42% του φόρου εισοδήματος και το σύνολο των φόρων που εισπράττονται κάθε χρόνο μειώνεται , πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται η οικονομική δυναμική της ανάπτυξης, αλλά και η είσπραξη των φόρων.

(β) η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι παραχωρήσεις είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της οικονομίας και αύξηση θέσεων εργασίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση βλάπτει την οικονομία.

Το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι η συνεχής αύξηση της φορολογίας. Για παράδειγμα, η Κύπρος κατάφερε να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε μια ευκαιρία να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και να διορθωθούν μακροπρόθεσμες αδυναμίες και στρεβλώσεις και να οικοδομήσει εκ νέου μια ισχυρή οικονομία στηριζόμενη πάνω σε στερεές βάσεις. Αυτό δεν έγινε με την αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, με περικοπή των δημοσίων δαπανών κοινωνικής πρόνοιας. Η υφιστάμενη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αδειοδοτήσεων συμπεριλαμβάνει λιμάνια, τη δημιουργία καζίνο, νέων μαρίνων, το κρατικό λαχείο και εν μέρει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αυτή την πολιτική πρέπει άμεσα να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.