Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 6.4.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας που δημιουργούν τα capital controls οδηγεί τις επιχειρήσεις σε έξοδο από την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ασφυξία.

Ειδικότερα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση του συνόλου των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 18% περισσότερη από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αγγίζει το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βουλγαρία είναι στο 27%, ενώ στην Κύπρο φτάνει στο 24,4%. Ομοίως, οι εργοδοτικές εισφορές είναι 10%  μεγαλύτερες από το μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα είναι στο 24,6%, στη Βουλγαρία στο 18,5%, στην Κύπρο στο 7,5%. Ο Φ.Π.Α είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Αποτέλεσμα ατής της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι περισσότερες από 36.000 ελληνικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ η κατάσταση το 2016 έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οδηγούνται στο να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Η ΦΑΓΕ για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την αγορά γάλακτος και πουλά την μονάδα της στο Αμύνταιο και θα περιορίσει τις δραστηριότητες της μόνο στην παραγωγή γιαουρτιού.

Δυστυχώς, η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιλέγοντας την αύξηση της φορολογίας, αντί να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών, σε επίσπευση των διαδικασιών των αποκρατικοποιήσεων και σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οδηγεί την οικονομία σε συρρίκνωση και παράλληλα δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις κλείνουν, επενδύσεις απομακρύνονται, η ανεργία αυξάνεται. Για παράδειγμα, εάν προχωρούσε γρήγορα η διαδικασία αξιοποίησης της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων θα δημιουργούντο άμεσα περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το κράτος να έχει έσοδα, η οικονομία να κινηθεί  και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα έσοδα τους. Όσο η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε νέους φόρους, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία θα μεγαλώνει. Όταν η επιχειρηματικότητα βάλλεται, τότε καμιά αξιολόγηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν καλύπτεται με δηλώσεις, αλλά με πράξεις, με συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που ενθαρρύνει με κίνητρα τις επενδύσεις και μειώνει τις κρατικές δαπάνες. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη. Διαφορετικά, η φοροκαταιγίδα οδηγεί σε μετανάστευση, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους νέους που βλέπουν ότι δεν μπορούν να κτίσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα.

Φοβάμαι ότι αν οι συνθήκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν βελτιωθούν άμεσα, οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι τραγικές.

Advertisements