ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 20.4.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να στήνει παιχνίδια κατασκευάζοντας θεωρίες συνωμοσίας για να συντηρείται στην εξουσία. Δυστυχώς, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το σκηνικό της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015. Ενώ η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών, εμφανιζόμενη ότι δήθεν αρνείται να υποκύψει στις προτάσεις της, η ίδια προτείνει την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 24%, φόρο στο Internet και τη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ αυξάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες,  πράγμα που θα επιφέρει νέο πλήγμα στο σύνολο των καταναλωτών, που δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν. Έχουν ήδη πληρώσει ακριβά το περιβόητο δημοψήφισμα του Ιουλίου και τα capital controls.

Οι διαρκείς αυξήσεις φόρων στους πολίτες και στις επιχειρήσεις καθώς και η καθυστέρηση της αξιολόγησης της οικονομίας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Η μεγάλη εκκρεμότητα δεν οδηγεί μόνο σε καθυστέρηση της δόσης που χρειάζεται το Δημόσιο για να πληρώσει τους οφειλέτες του, αλλά ανατρέπει και κάθε οικονομικό σχεδιασμό καθώς και κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο η ύφεση της οικονομίας επιδεινώνεται. Η μείωση του ΑΕΠ θα αυξήσει την ανεργία. Οι επιχειρήσεις θα εντείνουν την προσπάθεια αλλαγής φορολογικής έδρας και μετεγκατάστασης στο εξωτερικό, ενώ άλλες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Η μετανάστευση των επιστημόνων θα διογκώνεται. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι πλέον εξουθενωμένα από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των εισοδημάτων της. Το επόμενο διάστημα ως το Πάσχα είναι κρίσιμο. Αν διαρκέσουν η ταλάντευση και η αναποφασιστικότητα, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως, οι συνθήκες διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές θα χειροτερεύσουν και ταυτόχρονα θα αναβιώσουν τα δυστυχή σενάρια του περσινού καλοκαιριού. Αυτή τη φορά δε θα υπάρξουν διαθέσιμοι μεσολαβητές. Τα μηνύματα έχουν σταλεί, τα γνωρίζουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Η Ελλάδα, αν δεν βρει πεδίο συνεννόησης με εταίρους και δανειστές, θα αφεθεί στην κυριολεξία στην τύχη της. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος, το οποίο από διεθνές κινδυνεύει να γίνει ελληνικό, με κλειστά τα βόρεια σύνορα της. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς και στο θέμα αυτό παρακολουθεί ως θεατής τη δράση των ανεύθυνων ψευτοαλληλέγγυων που καλούν τους μετανάστες να παραμείνουν στον Πειραιά ή στην Ειδομένη, προκαλώντας επεισόδια και υποκινώντας ταραχές που ως θέματα έχουν τους ίδιους τους ταλαίπωρους αλλοδαπούς.

Είναι συνεπώς καιρός να σταματήσει η κοροϊδία της Κυβέρνησης. Είναι καιρός να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι με νέους φόρους, με νέες μειώσεις των εισοδημάτων των πολιτών, με την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η ύφεση αναζωπυρώνεται, η οικονομία καταστρέφεται και το χάος βρίσκεται πολύ κοντά. Και τούτο γιατί οι δήθεν διαπραγματεύσεις σε συνδυασμό με την λανθασμένη οικονομική πολιτική, που δεν στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις επενδύσεις και την μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως μέσω αποκρατικοποιήσεων και ελέγχων, οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων και ενισχύει τις δυνάμεις της ύφεσης. Η ουσιαστική ακυβερνησία, η πολιτική κοροϊδία και οι αποτυχίες στην διαπραγμάτευση μεγαλώνουν τα βάρη για τους πολίτες και συρρικνώνουν την οικονομία. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα παιχνίδια της Κυβέρνησης. Είναι καιρός να σταματήσουν τα παιχνίδια, να κλείσει η αξιολόγηση και να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Αν η Κυβέρνηση αδυνατεί να τα πράξει ας παραιτηθεί πριν καταστραφεί η χώρα. Έτσι μόνο θα σταματήσει η κοροϊδία των πολιτών.

Advertisements