ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 11.5.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

Ο π. Υφυπουργός Παιδείας προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή και τα νέα μέτρα που θα έλθουν ως αποτέλεσμα του Eurogroup της 9ης Μαρτίου οδηγούν την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση. Οι θυσίες που έρχονται στους Έλληνες πολίτες από την καθυστέρηση, τις καταστροφικές διαπραγματεύσεις, την επιβολή πρόσθετων φόρων και αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, τις αποτυχημένες πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενώ δεν διαφαίνεται ασφάλεια της οικονομίας. Αντίθετα, δημιουργούνται φορολογικά αντικίνητρα για την λειτουργία στην Ελλάδα επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελούν την βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση έχει παγώσει κάθε δράση στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αυξάνοντας ουσιαστικά την ύφεση.

Ειδικότερα:

Πρώτον, η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας ανεκόπη, το δημόσιο χρέος διογκώθηκε και επιδεινώθηκε η δυναμική του, νέα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν και πρόσθετα σχεδιάζονται. Έτσι, η απώλεια πλούτου ύψους περίπου 12 δις. Ευρώ τη διετία 2015-2016 οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων, ύψους 9 + 3,5 δις. Ευρώ, για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων.

Δεύτερον, η φορολογική ικανότητα των πολιτών διαρκώς μειώνεται. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι νέες οφειλές προς την Εφορία ανήλθαν στο ποσό των 3,22 δις. Ευρώ.

Τρίτον, οι καταθέσεις του 2016 σημειώνουν σημαντικές απώλειες καθώς μειώθηκαν κατά 1,14 δις. Ευρώ τον Ιανουάριο, κατά 544 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, κατά 214 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Τέταρτον, η ανεργία αυξήθηκε και άλλο στο 24%. Η ανάπτυξη δεν υπάρχει. Αντίθετα, η ύφεση της οικον0μίας κινείται στο 0,3% και το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε στο 182,6% του ΑΕΠ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις έκαναν βουτιά 6,6% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ κατά 7,7 % μειώθηκε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών που αποτελεί σαφή ένδειξη της ύφεσης που παραμένει η ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Το Πάσχα πέρασε. Τελικά δεν ζήσαμε την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας, όπως υποσχόταν ο πρωθυπουργός. Ούτε βγήκαμε από τα Μνημόνια όπως υποσχόταν ο Πάνος Καμμένος. Δεν επιβεβαιώθηκε ούτε το success story που προμοτάρει μέσα από τα social media ο υπουργός…προπαγάνδας Νίκος Παππάς.

Αποδεικνύεται πλέον σαφώς ότι το μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία. Η συνεχής αύξηση φόρων αντί της περιστολής των κρατικών δαπανών, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων που η ολοκλήρωση τους θα αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό κράτος, αύξηση θέσεων εργασίας και της μείωσης της φορολογίας των πολιτών, οδηγεί την οικονομία σε διαρκή πτώση.

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε μια νέα περιπέτεια καθώς οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν ανέγγιχτες, το βαθύ κράτος ενισχύεται, οι ανεξάρτητες αρχές αποδυναμώνονται, το καθεστώς των μετρίων και των κομματικών στελεχών κυριαρχεί στη δημόσια διοίκηση. Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία που περίμενε «καλύτερες ημέρες», όπως υποσχόταν ο κ. Τσίπρας, και τώρα έχει μπροστά του ένα παγόβουνο μέτρων και μνημονίων.

Συνεπώς, χωρίς την άμεση αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγραμμένη και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα απολύτως προβλέψιμη. Η φοροκαταιγίδα που έρχεται πλήττει την οικονομία.»

Advertisements