Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 16.5.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΡΘΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη, αλλά αντίθετα σε περαιτέρω ύφεση. Συνολικά για το 2016 προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση της τάξεως του 0,7%. Η ελληνική οικονομία οδηγείται σε συρρίκνωση για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι διαρκείς αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στις εισφορές είναι υφεσιακά μέτρα, γιατί αφαιρούν διαθέσιμο εισόδημα από την οικονομία. Παράλληλα, η ουσιαστική άρνηση της Κυβέρνησης για ενίσχυση των επενδύσεων και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και απομάκρυνσης  των επιχειρήσεων από την χώρα μας.

Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνουν αυτή την αρνητική εξέλιξη. Ειδικότερα:

Πρώτον, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 6,6% τον Φεβρουάριο. Η πτώση του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου αποτελεί ένδειξη ότι η κατανάλωση βαίνει μειούμενη.

Δεύτερον, ο τζίρος στη βιομηχανία ήταν φέτος μειωμένος κατά 15%. Επίσης, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε τον Μάρτιο του 2016 κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τρίτον, οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τέταρτον, η οικοδομική δραστηριότητα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού διμήνου.

Πέμπτον, οι πωλήσεις αυτοκινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 11,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την καθοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της κατανάλωσης, η οποία συνολικά συρρικνώθηκε σε σχέση με το 2015. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η λήψη μιας σειράς διαφορετικών μέτρων και πολιτικών, γιατί αλλιώς η οικονομική κατάσταση, όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα βιώσουνε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να κλείσει μέσα στο μήνα ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος και τον Σεπτέμβριο ο δεύτερος. Η Κυβέρνηση να προωθήσει δράσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων, την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία. Να σταματήσουν τα αντικρουόμενα μηνύματα που εκπέμπουν οι υπουργοί, όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ. Τέλος, να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που έχουν ξεπεράσει τα 6 δις. Ευρώ. Η δράση αυτή θα αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει το πρώτο βήμα για να εισέλθει η οικονομία σε φάση ανάκαμψης. Στη συνέχεια να ξεκινήσει η μείωση της φορολογίας και η περιστολή των κρατικών δαπανών. Η Κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κυβερνά με βάση τον οικονομικό ρεαλισμό και τα διεθνή παραδείγματα. Πρέπει να αλλάξει πολιτική. Η σημερινή πολιτική που εφαρμόζει βυθίζει την οικονομία σε διαρκή ύφεση και την οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση. Αν δεν αλλάξει η Κυβέρνηση πολιτική ο αυτόματος «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί και θα βιώσουμε και άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δυστυχώς για τον τόπο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διακρίνεται, όχι για το έργο της, αλλά για την αναποτελεσματικότητα της και την άκρατη δημαγωγία. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία χωρίς ουσιαστικά να κυβερνά, αλλά να αυταπατάται. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε ύφεση χάνοντας την θετική συγκυρία στις αγορές.

Advertisements