ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 1.6.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

ΑΡΘΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε, εκτός από την εκταμίευση μιας δόσης, η οποία και αυτή καθυστερεί, να πετύχει κάτι ουσιαστικό προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Τα κρίσιμα θέματα παραμένουν ανοικτά. Η απόφαση μοιάζει μάλλον με ανακωχή παρά με συμφωνία ουσιαστική.

Στην πραγματικότητα οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν πολύ ακριβά την δήθεν διαπραγμάτευση Τσίπρα. Τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν είναι πολύ σκληρά. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η συμφωνία έκλεινε τον Νοέμβριο. Η κυβερνητική αδράνεια εκτόξευσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 7 δις ευρώ. Η επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και η αβεβαιότητα που κυριάρχησε το 2015 κατακρήμνισαν και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με αυτά που ζητά να πληρώσουν οι πολίτες με την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση των εισοδημάτων και τα νέα μέτρα λιτότητας. Αντί για ανάπτυξη η χώρα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας. Και αυτό θα φανεί το φθινόπωρο, όταν ο όγκος των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αυξηθεί. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους, αντί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Μελέτη δείχνει ότι μόνον η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% απειλεί να «εξαφανίσει» τα όποια κέρδη είχε η Ελλάδα από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το πιθανότερο σενάριο είναι η οικονομία να παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης όλο το 2016 και η ανάκαμψη, αν υπάρξει, να είναι ασθενική το 2017. Η οικονομία δεν μπορεί να είναι σε φάση ανάπτυξης με υπερφορολογήσεις.

Πρόκειται για μια ελληνική «τραγωδία» που την πληρώνουν οι φτωχότεροι (προς τιμήν του το αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών). Το κόστος είναι βαρύ γιατί η οικονομία γύρισε πολλά χρόνια πίσω, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στα όριά τους από την υπερφορολόγηση. Η αβεβαιότητα ουσιαστικά παρατείνεται. Και τούτο γιατί είναι άγνωστο κατά πόσον η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως θα εφαρμόσει μέτρα με τα οποία διαφωνούσε μεγαλοφώνως στο παρελθόν.

Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά το έλλειμμα αξιοπιστίας. Η μη τήρηση των δεσμεύσεων και η μη υλοποίηση των διαφόρων μέτρων που ψηφίσθηκαν έπαιξαν καταστροφικό ρόλο. Σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες. Ο πρωθυπουργός επέλεξε το χειρότερο μίγμα πολιτικής.

Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική. Να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, θα επανεκκινήσουν την παραγωγική διαδικασία και θα αντικαταστήσουν το κρατικοδίαιτο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα πρέπει να απεμπλακούν επενδύσεις ύψους 14 δις ευρώ, που είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, αλλά μένουν μπλεγμένες στα γρανάζια μιας επικίνδυνης κομματικής  γραφειοκρατίας. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο παραγωγική και εξωστρεφής. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων.

Όσο αυτά καθυστερούν, γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουσιαστικά δεν τα πιστεύει, ανάπτυξη δεν θα έρχεται. Αν δεν γίνουν η χώρα θα σέρνεται στην Ευρωζώνη και το πρόβλημα της Ελλάδας θα παραμένει.

Advertisements