Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 8.6.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να φτάνουν σε 620.000 αγρότες τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξαμήνου του 2015. Το ύψος των εισφορών αυτών βάσει του προσφάτως ψηφισθέντος ασφαλιστικού Νόμου θα είναι αυξημένες έως και 30,87% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Οι εισφορές αυτές συνοδεύονται πλέον και με το εισόδημα και θα υπάρχει σταδιακή συνεχής αύξηση του μέχρι και το 2022.

Πέραν όμως αυτών, με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η βίαιη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως τι θα γίνει με τους αγρότες που ενώ συνταξιοδοτούνται δεν μεταβιβάζουν την περιουσία τους. Προβλέπεται στο νόμο ότι και όλοι οι αγρότες που συνταξιοδοτούνται και παράλληλα απασχολούνται, η κύρια σύνταξη τους θα μειώνεται κατά 60%. Αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες αγρότες να απολέσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στους αυξημένους άμεσους και έμμεσους φόρους που θα επιβαρύνουν και τον αγροτικό τομέα.

Αντί αυτών των μέτρων, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να στηρίζει τον αγροτικό τομέα με καινοτόμες πολιτικές που θα τον οδηγούσαν σε μια σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία. Μέτρα που θα οδηγούσαν τον αγροτικό τομέα σε μια άλλη πορεία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στον πρωτογενή τομέα με όρους μαζικής και φτηνής παραγωγής. Στόχος της αγροτικής πολιτικής πρέπει να είναι η στήριξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που θα αποφέρουν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η ελληνική γη και οι αγρότες μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα με σκοπό, όπως  επισημαίνει σε άρθρο του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας: «Τα ελληνικά προϊόντα είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να εξαχθούν στην παγκόσμια αγορά είτε θα εξαχθούν ως έχουν, ως μοναδικά προϊόντα, ύστερα από μια βασική επεξεργασία (όπως καθαρισμός) και κατάλληλα συσκευασμένα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Με τον τρόπο αυτό θα δούμε τις εξαγωγές να εκτινάσσονται στα 10 δις σε 2-3 χρόνια. Ο οδικός χάρτης είναι καταγεγραμμένος. Εδώ βρισκόμαστε τώρα.»

Είναι σημαντικό προς την κατεύθυνση αυτή ότι η αγορά για τα προϊόντα ποιότητας αναμένεται να διευρυνθεί με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεταποίηση τροφίμων αναπτύσσεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., καθώς υπάρχει στροφή της ζήτησης προς τα υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η μεταποίηση τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές της.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε να κινηθεί η Κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η ελληνική οικονομία. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται μέτρα ανάπτυξης και όχι εξοντωτικής υπερφορολόγησης, που σήμερα βιώνει.»

 

Advertisements