ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 11.6.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η άνοδος του κ. Τσίπρα στηρίχτηκε κυρίως σε «προεκλογικά λόγια μεγάλα» καθώς και σε μια ρητορεία που στηλίτευε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, που είναι όμως αναγκαίες, όπως αποκρατικοποιήσεις. Κατά την δεκαοχτάμηνη διακυβέρνηση του ο κ. Τσίπρας έχει εφαρμόσει σχεδόν τα πάντα που στηλίτευε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, σε πολλά θέματα έχει προχωρήσει πιο πέρα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις πειθαρχώντας πλήρως στα μνημόνια.

Είναι συνεπώς χρήσιμο να επισημανθούν σε κρίσιμα θέματα οι κυριότερες οβιδιακές του μεταμορφώσεις που ουσιαστικά πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας.

Ειδικότερα:

(1) Συντάξεις

Έλεγε: «Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους».

 [ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2014]

Έκανε: Αντί για τις αυξήσεις υπήρξαν περικοπές συντάξεων, που θα είναι πολύ μεγαλύτερες για μελλοντικούς συνταξιούχους.

(2) ΕΝΦΙΑ

Έλεγε: «Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση».

[Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις, Φεβρουάριος 2015]

Έκανε: Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε. Ο τροποποιημένος φόρος του 2016 περιλαμβάνει σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών μέχρι το 2031.

(3) Μνημόνιο

Έλεγε: « Το μνημόνιο τελειώνει την πρώτη μέρα της Κυβέρνησης της Αριστεράς».

[Συνένετυξη στην εφημερίδα «Έθνος», Μάϊος 2014]

Έκανε: Τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους επί του τρίτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ή «μνημονίου».

(4) Ιδιωτικοποιήσεις – Δημόσια περιουσία

Έλεγε: «Αυτό που η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει, είναι να συνεχίσει αυτό το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος».

 [Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις, Φεβρουάριος 2015]

Έκανε: Την Κυριακή 22 Μαΐου , η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τη σύσταση του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, με διάρκεια ζωής 99 ετών, που θα συνδιοικείται με τους Ευρωπαίους και θα έχει υπό την κυριότητα του τη συντριπτική πλειονότητα της δημόσιας περιουσίας.

(5) COSCO

Έλεγε: «Μόνη λύση είναι να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση» (για τη σύμβαση παραχώρησης).

 [Βουλή, Οκτώβριος 2009]

Έκανε: «Η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την  προσέλκυση και άλλων επενδύσεων» (για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ από την κινεζική εταιρεία). [Απρίλιος 2016]

(6) ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ

Έλεγε: «Η Κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει στρατηγικά τον αγωγό και περιόρισε την Ελλάδα σε φιλοξενούσα χώρα, χωρίς καμία μετοχική συμμετοχή στην κοινοπραξία».

[ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2013]

Έκανε: «Θα φέρει λοιπόν αυτός ο αγωγός τους λαούς μας και τις χώρες μας πιο κοντά σε μια εποχή ευημερίας, συνεργασίας και προόδου, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο».

[τελετή εγκαινίων αγωγού, Μάϊος 2016]

(7) Ελληνικό

Έλεγε: «Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, για να αποτραπεί η εκποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας και να μετατραπεί η περιοχή σε Μητροπολιτικό Πάρκο». [Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Δεκέμβριος 2014]

Έκανε: Η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλώς δρομολογείται, έστω και με τεράστια καθυστέρηση.

(8) Αφορολόγητο

Έλεγε: «Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ».

 [Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις, Φεβρουάριος 2015]

Έκανε: Στο πρόσφατο φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το έμμεσο αφορολόγητο μειώθηκε από 9.550 σε 8.636 ευρώ.

(9) Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έλεγε: «Κανένα σπίτι σε τραπεζίτη».

[Προεκλογική συγκέντρωση, Ομόνοια, 23.1.2015]

Έκανε: Με το νομοσχέδιο της περασμένης Κυριακής ανοίγει ο δρόμος για την αγορά δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών από ξένα funds και τον πλειστηριασμό πρώτων κατοικιών.

(10) Δημόσια Διοίκηση

Έλεγε: «Η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας έγκειται κυρίως στο γεγονός της λαφυραγώγησης του δημόσιου τομέα από τις κυβερνήσεις που επιβάλλουν πελατειακές σχέσεις, από τους υπουργούς που κάθε φορά που αναλαμβάνουν φέρνουν μαζί τους στρατιά συμβούλων και μετακλητών που παρακάμπτουν την ιεραρχία στη δημόσια διοίκηση».

[Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, 7.6.2012]

Έκανε: Σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2016, απασχολούνται στο Δημόσιο 2.046 μετακλητοί – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2009.

(11) Μεταναστευτικό

Έλεγε: «Είμαστε κατά των κέντρων κράτησης και υπέρ της αντικατάστασης τους με κέντρα φιλοξενίας».

[προεκλογική συνέντευξη στο twitter, Ιανουάριος 2015]

Έκανε: Η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των κέντρων κλειστού τύπου. Η δεύτερη αύξησε τον αριθμό τους.

(12) ΝΑΤΟ

Έλεγε: «…αφορά παρελθούσα εποχή και […] δεν έχει λόγο ύπαρξης».

[Συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ, 2014]

Έκανε: Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ξεκίνησαν περιπολίες κατά μήκος των τουρκικών παραλίων για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα.

Επίσης, μέσα από λεκτικές ακροβασίες ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε τον «κόφτη» σε «δότη». Τέλος, δήλωνε ότι δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ, ενώ με διάταξη στον πρόσφατο νόμο καταργείται.

Δυστυχώς, κύριος σκοπός του ήταν και είναι να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων. Αυτήν την τακτική όμως την πληρώνει βαριά ο ελληνικός λαός που παρασύρθηκε από τα ωραία λόγια και σήμερα βλέπει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται.

Advertisements