Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 7.7.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το άστοχο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, που κόστισε πολλά στην οικονομία της Ελλάδας. Ήταν ένα δημοψήφισμα που, όχι μόνο δίχασε τον κόσμο, αλλά ήταν και καταστροφικό. Ήταν δημοψήφισμα της χρεοκοπίας. Η οικονομική και πολιτική αστάθεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αποτέλεσμα των χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθήλωσαν την οικονομία στην ύφεση. Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα για «σχίσιμο των μνημονίων», η παρατεταμένη «διαπραγμάτευση» του 2015 που ολοκληρώθηκε με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες οδήγησαν σε θεαματικό εκτροχιασμό της οικονομίας. Τα προεκλογικά ψεύδη και οι παντελώς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο, το «κοινωνικό συμβόλαιο» για μη μείωση των συντάξεων, οδήγησαν σε έλλειψη εμπιστοσύνης.

Αποτέλεσμα η καθήλωση της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

     Πρώτον, οι επενδύσεις, μετά την ανάκαμψη κατά 9,8% το 2014, το 2015 σημείωσαν νέα πτώση κατά 15,3%, στα  χαμηλότερα επίπεδα από το 1960.

     Δεύτερον, οι εξαγωγές υποχώρησαν το 2015 με -3,7% έναντι αύξησης 7,4% το 2014.

     Τρίτον, οι καταθέσεις το 2013 αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των πρόωρων εκλογών που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας, υποχώρησαν κατά 4 δις ευρώ. Το 2015 υποχώρησαν κατά 36,9 δις ευρώ.

     Τέταρτον, ο επικεφαλής του ESM Κλαους Ρεγκλιγκ υπολόγισε τη ζημιά στην οικονομία από τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 στα 100 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με 50% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν το κόστος της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη και της προκήρυξης δημοψηφίσματος.

     Πέμπτον, το 2014 το ΑΕΠ είχε αύξηση κατά 0,8, ενώ το διάστημα μεταξύ 2009-2013 χάθηκε το 25% του ΑΕΠ. Ο κ. Τσίπρας κατάφερε μέσα σε 18 μήνες να οδηγήσει σε διπλάσιο ποσοστό μείωσης της οικονομίας.

      Έκτον, η Κυβέρνηση έχει υπουργούς που δεν πιστεύουν αυτά που υπέγραψαν και δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μην τα εφαρμόσουν στην πράξη.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα, αφού τα κεφάλαια των επενδυτών στις τράπεζες εξαϋλώθηκαν, οι άμεσες επενδύσεις μηδενίστηκαν, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί λύγισαν το εμπόριο και τις εξαγωγές. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φόρτωσαν στις πλάτες 100 δις ευρώ και έφεραν ξανά την Ελλάδα σε ύφεση και αποτελεί τη μοναδική μνημονιακή χώρα της Ευρώπης. Με αξιοπιστία διαλυμένη και με την κυβέρνηση να επιδεινώνει την κατάσταση με τους άστοχους χειρισμούς, τις ιδεοληψίες της, την υπερφορολόγηση και το εσφαλμένο μοντέλο οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Για να υπάρξει άνοδος της οικονομίας απαιτείται άλλο μείγμα πολιτικής και μια νέα μεγάλη και διαφορετική συμφωνία με τους πιστωτές. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να πιστεύει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια Κυβέρνηση που θα προωθήσει μέτρα προς μια χαμηλότερη και σταθερή φορολογία, μείωση των εργασιακών εισφορών, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, σταθερό περιβάλλον, πρόσβαση στη ρευστότητα, στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να εμπνέει σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Διαφορετικά η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη στην ύφεση.

Advertisements