ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα,13.7.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο π.Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος προέβη στην κάτωθι δήλωση σχετικά με Σχέδιο – Νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής:

«Σκοπός κάθε εκλογικού νόμου πρέπει να είναι η διασφάλιση δύο στόχων: α) της αναλογικότητας και β) της κυβερνησιμότητας της χώρας, ώστε με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού να λαμβάνονται γρήγορες και ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς ιδίως σήμερα, χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συζητείται στη Βουλή, αποτελεί ουσιαστικά συνταγή ακυβερνησίας και περικλείει τον κίνδυνο παράκαμψης της λαϊκής βούλησης. Φοβούμαι ότι, αν ψηφιστεί η σχετική διάταξη περί απλής αναλογικής θα οδηγηθούμε, όχι μόνο σε περαιτέρω κερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και ιταλοποίησης της ελληνικής Βουλής. Η Ιταλία πέρασε 45 χρόνια πολιτικής αστάθειας μέχρι να τροποποιήσει την απλή αναλογική που είχε οδηγήσει σε κυβερνήσεις μέσης διάρκειας 9 μηνών. Συνεπώς, και η χώρα μας θα  κινδυνεύσει να μπει σε περίοδο ουσιαστικής ακυβερνησίας, όπως στην περίοδο του Μεσοπολέμου (1920-1940), όταν ίσχυε στην Ελλάδα η απλή αναλογική. Και τούτο γιατί δεν αποκλείεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμη και 10-11 κόμματα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ίσως και πάνω από τέσσερα κόμματα για να συγκροτηθεί Κυβέρνηση, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως για μια βιώσιμη Κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι η απλή αναλογική παράγει ασταθείς, αναποτελεσματικές και βραχύβιες κυβερνήσεις.

Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει ακόμα και παράκαμψη του μεγαλύτερου, πρώτου κόμματος, στον σχηματισμό Κυβέρνησης, πράγμα που κινείται στα όρια της δημοκρατικής στρέβλωσης, αφού άλλος έρχεται πρώτος στις εκλογές και άλλος κυβερνάει. Τα ενδεχόμενα αυτά μόνο κινδύνους εγκυμονούν για την ομαλότητα και τη σταθερότητα της χώρας.

Αντίθετα, η ενισχυμένη αναλογική οδηγεί σε κόμματα μεγάλα και πολυσυλλεκτικά. Οι ιδεολογικές τάσεις και αντιθέσεις συνθέτονται και λειαίνονται υποχρεωτικά στο εσωτερικό των κομμάτων, χωρίς να οδηγείται η χώρα σε πολιτική αποσταθεροποίηση.

Η απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσφύγει στην απλή αναλογική έχει βασικά τρεις στόχους:

1. Πρώτα από όλα, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, πράγμα που θα μεγαλώσει από το φθινόπωρο, όταν οι έλληνες πολίτες θα κληθούν στην εφορία να καταβάλλουν τους υψηλότατους φόρους που θέσπισε η Κυβέρνηση.

2. Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει άλλου τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

3. Τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή και αποφασιστική διακυβέρνηση.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι η ύπαρξη σταθερής και αποτελεσματικής Κυβέρνησης, αλλά το δικό της κομματικό συμφέρον, που είναι η πολιτική της διάσωση. Το Σχέδιο – Νόμου για απλή αναλογική αποτελεί σχέδιο ρευστοποίησης της πολιτικής πράγμα που οδηγεί σε ακυβερνησία την Ελλάδα.»

 

Advertisements