ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα,26.7.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει τραγικά, με αποτέλεσμα ο στόχος της ανάπτυξης να έχει απομακρυνθεί. Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των πολιτών και επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αποτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής του τρίτου Μνημονίου. Παράλληλα, το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των μειώσεων των συντάξεων και των μεγάλων αυξήσεων των εισφορών.

Το μείγμα πολιτικής που επέλεξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο περιλαμβάνει ένα συνδυασμό υψηλής φορολογίας, περικοπών εισοδημάτων και δραματικών αλλαγών στο ασφαλιστικό, αντί για μειώσεις δαπανών και προώθησης αποκρατικοποιήσεων, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει παγώσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο δεν ξεπέρασαν το 1,2 δις ευρώ, όταν σε ετήσια βάση ο προϋπολογισμός προβλέπει έργα 6,1 δις ευρώ. Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δις ευρώ, που εμφανίζει η Κυβέρνηση, δεν προέρχεται από αύξηση εσόδων του κράτους αλλά από την στάση των πληρωμών του κράτους, πράγμα που οδηγεί τον ιδιωτικό τομέα σε κατάρρευση.

Με την νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η Κυβέρνηση οδηγεί σε εξόντωση εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα φορολογηθούν το 2017 για τα φετινά εισοδήματα τους από αγροτικές δραστηριότητες με συντελεστή φόρου αυξημένο από το 13% στο 22% . Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σε ανοιχτή πληγή για την οικονομία εξελίσσεται και το φαινόμενο διαρροής νέων επιστημόνων και ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, λόγω της τεράστιας ανεργίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία οι νέοι αυτοί έχουν παράξει  στις χώρες υποδοχής πάνω από 50 δις ευρώ. Είναι συνεπώς σαφές το πλήγμα που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την διαρροή των νέων  αυτών εκλεκτών επιστημόνων στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία της χώρας οδηγείται σε εκτροχιασμό. Συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που απαιτούνται κυρίως προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών , στις αποκρατικοποιήσεις, στην εξυγίανση του φορολογικού συστήματος και στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των επενδυτών στην Ελλάδα. Με τα υφεσιακά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, η οικονομία όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά κινδυνεύει με εκτροχιασμό.

Advertisements