ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΕΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα,29.7.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΕΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελούν χώρο ζύμωσης ιδεών και κυρίως τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης απόψεων. Αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών αποτελεί τη βάση και τη δύναμη αναζωογόνησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Αντίθετα, η αυθαίρετη χρήση των χώρων των ΑΕΙ από ομάδες που δεν έχουν σχέση με τα Ιδρύματα, η βίαιη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας τους και οι φθορές στη δημόσια περιουσία είναι σαφές ότι και τη Δημοκρατία πλήττουν και πράξεις παράνομες είναι.

Έτσι, οι μεγάλες φθορές που σημειώθηκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, όπως διαπιστώθηκε μετά την αποχώρηση των καταληψιών, έπληξαν τόσο την περιουσία του Ιδρύματος, όσο και την ίδια την υπόσταση του Ιδρύματος, ως δημόσιου Πανεπιστημίου. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν παρενέβη, αλλά ουσιαστικά αδιαφόρησε.

Είναι σαφές ότι τα γεγονότα που συνέβησαν επιβεβαιώνουν ότι τα ελληνικά ΑΕΙ, όχι μόνο δεν φυλάσσονται ούτε προστατεύονται, αλλά συχνά αποτελούν χώρους αυθαίρετης χρήσης από οποιονδήποτε με βάση τα δικά του συμφέροντα.

Είναι προφανές ότι έτσι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται, οι καθηγητές και οι φοιτητές αποθαρρύνονται να αφοσιωθούν στο έργο τους και τελικά πλήττεται η ελληνική κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.

Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία στους χώρους των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας μας. Να γίνει δηλαδή στο Πανεπιστήμιο πράξη η Δημοκρατία, η οποία, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη προϋποθέτει την τήρηση των νόμων που ψήφισε η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το πανηγύρι ακραίων στοιχείων που γίνεται στα ΑΕΙ σε βάρος της γνώσης και της κοινωνίας. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσει τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Advertisements