Η ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 02.08.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΝΕΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια τακτική της ακατάσχετης παροχολογίας για την επανίδρυση δήθεν ενός κοινωνικού κράτους, ενώ ουσιαστικά λαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα που πλήττουν ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη.

Πέρυσι ο κ. Τσίπρας μίλησε για το πρόγραμμα Θεσ/νίκης, το οποίο ενταφιάστηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τώρα, καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας που επιβάλλουν πολλαπλάσιες υποχρεώσεις στους φορολογούμενους, σε κουτσουρεμένες συντάξεις που, όπως διαβεβαίωνε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θα μειωνόντουσαν.

Ενδεικτικά στοιχεία της υπερφορολόγησης που βιώνουν οι πολίτες είναι τα εξής:

(α) Για έναν ελεύθερο επαγγελματία οι κρατήσεις διαμορφώνονται στο 60%-74%, ακόμη και εάν τα ετήσια κέρδη του είναι 10.000 ευρώ.

(β) Για τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες οι συντελεστές φορολόγησης κυμαίνονται από 43%-60%, ακόμη και για ετήσια κέρδη που είναι 5.000 ευρώ.

(γ) Σε εισόδημα από ενοίκια οι κρατήσεις για κάθε μορφής φόρου μπορεί να ξεπεράσουν και το 100% του εισοδήματος από ενοίκια.

Συνεπώς, γιατί να τολμήσει να επιχειρήσει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, όταν θα πρέπει να δώσει στο κράτος το 50% έως και το 100% των κερδών του ;

Ο κ. Πρωθυπουργός, την προηγούμενη εβδομάδα, εξήγγειλε τις περικοπές που δήθεν θα αντικαταστήσουν την περικοπή του ΕΚΑΣ, πράγμα που αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια εξαπάτησης των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αφού τους περικόπησαν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας (φάρμακα, κάρτα σίτισης) δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε είδος.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση ανέβαλε την κατάθεση της τροπολογίας για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών, διατηρώντας έτσι τη φοροδιαφυγή.

Εξαπατά για ακόμη μία φορά τους πολίτες, καθώς ο έξτρα φόρος ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια δεν αποσύρθηκε, αλλά απλώς παγώνει για φέτος και θα εισπραχθεί κανονικά του χρόνου.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την παροχολογία, ενώ ετοιμάζει και άλλα σκληρά μέτρα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης. Δυστυχώς, εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ κινείται σε μηδενικά επίπεδα, αφού υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, στην αξιολόγηση των προτάσεων και στην έναρξη υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδίων. Η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα φτάνει μόνο στο 1,78%, που αντιστοιχεί σε δαπάνες 225 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι λυπηρό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να στερεί από την οικονομία πόρους πολλών δις ευρώ.

Ενδεικτικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η τεράστια μείωση του τζίρου του λιανεμπορίου της τάξεως του 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών, ακόμη και για αγορά τροφίμων, οφείλεται στη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν επέλθει σε σχέση με πέρυσι. Οι καταναλωτές ουσιαστικά έχουν λιγότερα χρήματα, λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων και τα προϊόντα είναι ακριβότερα λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α.

Για τους λόγους αυτούς οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία βαθαίνει και θα ξεπεράσει το 1,2% και όχι το 0,5%, που υποστηρίζει η Κυβέρνηση. Και τούτο γιατί οι νέες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα μεγαλώσουν την πολιτική αβεβαιότητα. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πείσει επενδυτές να φέρουν κεφάλαια στη Ελλάδα, ενώ ο Τουρισμός δεν έχει την άνοδο που όλοι περίμεναν.

Είναι συνεπώς ανάγκη να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι ανάγκη να μειωθεί η φορολογία για να αυξηθούν οι επενδύσεις. Να σταματήσει η δημαγωγική παραχολογία που οδηγεί σε νέα επώδυνα μέτρα. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη. Χωρίς στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μείωση των φόρων και προσέλκυση των επενδύσεων, οικονομική ανάπτυξη δεν έρχεται.

Advertisements