Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 18.08.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Εντυπωσιακή είναι η πτώση των επενδύσεων στην Ελλάδα που οδηγεί σε βύθιση της ελληνικής οικονομίας και σε εκτίναξη της ανεργίας. Το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κύρια στοιχεία την υπερφορολόγηση και την  καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας σε επενδυτές συντελεί στη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι δυστυχώς η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία των ελληνικών εξαγωγών το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 παρουσίασε μείωση κατά 8,1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Δεύτερον: Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, του τελευταίου έτους έχουν επιφέρει απώλεια ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού μεγαλύτερη του 10%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Τρίτον: Εντυπωσιακή είναι η πτώση των επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, καταγράφηκε σαρωτική πτώση 40 δις ευρώ ή 66%. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η ανεργία τον Ιανουάριο του 2008 ήταν 8% και οι άνεργοι περίπου 400 χιλιάδες άτομα, ενώ στο τέλος του 2015 το ποσοστό ανεργίας ήταν 24,2% και οι άνεργοι ξεπερνούσαν το 1,2 εκατομμύρια άτομα.

Τέταρτον: Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σε όρους ετήσιας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά 6,44% το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το β’ τρίμηνο του 2015 να ανέρχονται στο ποσό των 16,6 δις ευρώ, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διευθέτηση των οικονομικών της Ελλάδος αποδεικνύονται παντελώς αποτυχημένοι. Και τούτο γιατί με τη γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει εντείνει την αβεβαιότητα στο οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και επιφέρει ισχυρά πλήγματα στην αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται ότι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην χώρα μας από έλληνες ή ξένους. Χωρίς επενδύσεις οικονομική ανάπτυξη δεν έρχεται. «Πώς θα γίνουν επενδύσεις όμως, όταν η συμπεριφορά και οι θέσεις υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, που αποτελούν τη βάση για την έναρξη των επενδύσεων και την μείωση των κρατικών δαπανών, διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για την ανύψωση εμποδίων;» Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ελληνικού, που σερνόταν επί 1,5 έτος κι ενώ φάνηκε να ολοκληρώνεται με την υπογραφή της συμφωνίας με τον επενδυτή, η επένδυση κλυδωνίζεται πάλι εξαιτίας της πρόθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο μεγάλο μέρος της υπο παραχώρηση έκτασης.

Άλλες παραχωρήσεις, όπως της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, εξακολουθούν να μην μπορούν να αναπτύσσονται εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται ανάλογες καθυστερήσεις που μπλοκάρουν τις επενδύσεις.

Ταφόπλακα φαίνεται να μπαίνει και στα ιδιωτικά υδατοδρόμια με διάταξη σχεδίου – νόμου που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ουσιαστικά αντιδρά σε κάθε μορφή ιδιωτικής επένδυσης. Έτσι όμως ανάπτυξη δεν έρχεται.

Είναι σαφές ότι οι χρεοκοπημένες αντιλήψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρενάρουν την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πατρίδα μας χρειάζεται πολιτική στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και βεβαιότητας για να υπάρξουν επενδύσεις. Δυστυχώς, η πολιτική της Κυβέρνησης υπονομεύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Advertisements