Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 31.08.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πραγματική οικονομία, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει σε ύφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η πτώση της κατανάλωσης επιδρά αρνητικά, τόσο στα έσοδα του Δημοσίου, όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Όλοι οι Οργανισμοί που παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας σπεύδουν να διατυπώσουν αρνητικές προβλέψεις.

Το τσουνάμι των φόρων που επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει διαλύσει την οικονομία και έχει αποδυναμώσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Μόνο τον μήνα Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,2 δις ευρώ. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 προστέθηκαν νέες φορολογικές οφειλές 6 δις ευρώ, περίπου, και το σύνολο πλέον των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο αγγίζει τα 90 δις ευρώ. Όλα αυτά, με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, όταν δεν υπήρχε ακόμα η υποχρέωση καταβολής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Είναι δεδομένο ότι οδεύουμε σε νέα έκρηξη και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ιδιωτών προς την εφορία. Ήδη, πάνω από 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε στην εφορία, ενώ 1.500.000 είναι ήδη αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της χρεοκόπησε.

Από την άλλη πλευρά η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα σε ένα απόλυτο φορολογικό αδιέξοδο.

Είναι σαφές ότι η οικονομία χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην προσέλκυση και στην στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως στους κλάδους που η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά προτερήματα. Τέτοιοι κλάδοι είναι κυρίως ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, με έμφαση στην καθετοποίηση και στην παραγωγή τροφίμων, ο ενεργειακός τομέας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος, οι μεταφορές, ο πολιτισμός.

Παράλληλα, το νέο μείγμα πολιτικής θα πρέπει να στηριχθεί στον περιορισμό των δαπανών, κυρίως μέσω αποκρατικοποιήσεων και σε ταυτόχρονες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία, έχοντας εφαρμόσει με αποφασιστικότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχοντας σταθεροποιήσει επαρκώς το τραπεζικό της σύστημα πέρασε το σημείο καμπής το 2013. Οι επενδύσεις στην Ισπανία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, υποστηρίζοντας ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά σχεδόν 3% και αύξηση της απασχόλησης.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Μια ανατροπή των παραπάνω φορολογικών μέτρων με πολιτικές που φέρνουν άμεση ανάπτυξη. Πολιτικές που θα στηρίζονται στη μείωση των δαπανών. Με μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ένα φιλικό και ευνοϊκό πλαίσιο για τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει -ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει- σχέδιο για την ανάπτυξη. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Αυτό είναι το οδυνηρό «αποτύπωμα» της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων. Χρειάζεται άμεσα ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψέματα και την ανεπάρκεια της το φθινόπωρο και αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι μόνο η επέλαση της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Advertisements