ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 08.09.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Η απελπισία στους πολίτες και στις επιχειρήσεις αυξάνει. Αναγκαίες επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό, δεν έρχονται, καθώς το βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας και της ελληνικής οικονομίας μεγαλώνει διαρκώς.

Αυτά που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, η παραοικονομία να οργιάζει στα 40 δις (25% του ΑΕΠ) και φοροδιαφυγή πάνω από 15 δις ευρώ ετησίως. Επίσης, τα μηνύματα από την αγορά είναι αρνητικά. Οι εξαγωγές, έχουν μειωθεί κατά 9% στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Η κατανάλωση βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, έχει μειωθεί δραματικά. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται συνεχώς. Τον Ιούλιο, οι νέοι απλήρωτοι φόροι που δημιουργήθηκαν σε ένα μήνα ανήλθαν σε 811 εκατ. ευρώ. Οι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν εξαντλήσει την φορολογική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν την πτωτική πορεία.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση έχει επιβάλει δυσβάστακτη φορολογία και εργοδοτικές εισφορές που επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος των εργαζομένων και σκληρή αδικαιολόγητη εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή, που μείωσε το αγοραστικό διαθέσιμο εισόδημα και βύθισε την πραγματική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημεύει τις δουλειές των επαγγελματιών, εξαπατά τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό και σβήνει τις ελπίδες των ανέργων. Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μεταφορά των επιχειρήσεων τους στο εξωτερικό. Παράλληλα η υπερβολική στρεβλή φορολόγηση των ακινήτων εξοντώνει τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος συνεχίζουν να αυξάνονται. Η εξυπηρέτηση δανείων γίνεται προβληματική. Η αποδιάρθρωση των παραγωγικών οικονομικών, εμπορικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων, η ερημοποίηση της αγοράς, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η καθίζηση των εισοδημάτων αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επιζήμια για την Ελλάδα, την κοινωνία και τους πολίτες.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξει από την Κυβέρνηση επιλογή και στήριξη των τομέων που μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη. Αυτοί οι τομείς είναι: οι έξυπνες υποδομές, ο τουρισμός, οι αγροτουριστικές δραστηριότητες, ο παραγωγικός αγροτικός τομέας, η ενέργεια, το περιβάλλον. Επίσης, νέες καινοτόμες ερευνητικές συμπράξεις μπορούν να δράσουν επικουρικά.

Κυρίως όμως αυτό που ζητούν οι επενδύσεις είναι σταθερό φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Χαμηλούς και ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές που επίσης δεν υπάρχουν. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθεί η οικονομική πολιτική.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, αντί να πράξει αυτά, επιλέγει τον δρόμο της αφαίμαξης των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Κινείται χωρίς στοιχειώδη στρατηγική. Απλά ακολουθεί την τακτική βλέποντας και κάνοντας. Δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αναζωογόνηση της οικονομίας. Αντίθετα, ενισχύει τα διαρθρωτικά προβλήματα απομακρύνοντας της επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Για τους λόγους αυτούς τα μηνύματα για την οικονομία είναι αρνητικά. Η ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται επενδύσεις και όχι εξαγγελίες, όπως αυτές που συνηθίζει να κάνει ο κ. Τσίπρας από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και της ελληνικής οικονομίας. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε διαδρομή και να τεθούν διαφορετικοί στόχοι ώστε να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.

Advertisements