ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 15.09.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ κυριαρχείτο από έλλειψη σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας. Παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα εμπλουτισμένη από ευχολόγια και μόνο. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο, αλλά ούτε και την ικανότητα διαχείρισης του κράτους, ώστε να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο.

Η οικονομία, της χώρας, με τη βαριά φορολογία που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει.

Ειδικότερα:

Ο ΦΠΑ στο 24%, η αύξηση στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και των καυσίμων, που ήδη έχουν μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων, οι αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και, κυρίως, η αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, είναι μέτρα που δεν αντέχονται! Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, γιατί πλέον περισσότερος κόσμος θα στραφεί στη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, ενώ πλέον πολλοί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν! Δυστυχώς, η επόμενη φάση, αυτής της καταστροφικής και οδυνηρής υπόθεσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι εξοντωτική! Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, λένε οι διαπρεπείς οικονομολόγοι, αλλά ούτε αυτό το ακολουθούμε στην Ελλάδα! Έτσι, δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν τα έσοδα που χρειάζεται το κράτος για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα μετά να έχουμε νέους φόρους για να καλυφθεί το έλλειμμα, πράγμα που θα φέρει νέα ύφεση.

 Καθημερινά βλέπουμε δεκάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κράτος ως τιμωρός της επιχειρηματικότητας, με υπερτροφικούς φόρους.

Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι να βαδίσει η ελληνική οικονομία σε έναν άλλο, τελείως διαφορετικό δρόμο που θα την επαναφέρει σε τροχιά κανονικότητας, σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας.

Για να ανακάμψει η αγορά και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα όπως επισημαίνουν έγκριτοι οικονομολόγοι, δεν αρκούν οι εξαγγελίες και τα ευχολόγια, όπως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζονται πράξεις όπως:

  • Βιώσιμη και καθαρή λύση για το χρέος, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να δοθεί το πράσινο φως στους ξένους επενδυτές.
  • Σταθερό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον.
  • Μείωση των παραγόντων κόστους που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.
  • Επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας.
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, με άρση των περιορισμών και των στρεβλώσεων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα.
  • Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αναπτυξιακά κριτήρια.
  • Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με ιδιώτες επενδυτές.
  • Σχέδιο αξιοποίησης σημαντικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οδικοί άξονες), σε συνεργασία με ιδιώτες

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα παραπάνω θέματα.

Απαιτείται στροφή στην οικονομία 180 μοιρών για να αντιστραφεί η κατάσταση. Άλλος χρόνος δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Οι ιδεοληψίες, οι αγκυλώσεις και η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν βαρίδια που βυθίζουν τη χώρα σ’ ένα νέο φαύλο κύκλο. Διέξοδος υπάρχει, όμως απαιτεί μια μακρόχρονη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα σε επιχειρηματίες, ανθρώπινο κεφάλαιο και κρατική εξουσία σε ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο. Και φυσικά, απαιτείται μια κυβέρνηση που να μπορεί να χτίσει αυτή τη συμμαχία, γιατί η παρούσα κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα καταφέρει.

Είναι καιρός να σταματήσουν τα ευχολόγια, η εικονικότητα και η ουσιαστική εξόντωση του επιχειρίν. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και παράλληλα να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Advertisements