ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 29.09.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά δυστυχώς επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας από το 2001, με καθαρή μείωση της απασχόλησης κατά 16.128 θέσεις εργασίας, μολονότι ήμασταν στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, η υστέρηση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ λόγω της κακής πορείας στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, πράγμα που φοβούμαι ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Η αιτία αυτών είναι η εσφαλμένη πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπέρμετρη φορολόγηση, την μη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την  μη προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Σύμφωνα με Έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία αύξησε τους φόρους στις επιχειρήσεις το 2015 από 26% στο 29%. Αντίθετα, όλα τα άλλα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ μείωσαν την φορολογία στην εργασία και στις επιχειρήσεις και πέτυχαν μερική αύξηση των εσόδων τους από την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Μεταξύ των χωρών που ακολούθησαν αυτή την πολιτική είναι η Αυστρία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Εσθονία, αλλά και χώρες που ήταν σε μνημόνιο και οικονομική κρίση, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία. Δυστυχώς, μόνο η Ελλάδα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο λάθος είναι από την πλευρά της Κυβέρνησης η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτών.

Δεύτερον: Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έχει ουσιαστικά βαλτώσει. Ότι προχωράει, προχωράει μόνο στην εκπνοή των δεσμευτικών προθεσμιών, ενώ ότι μπορεί να αναβληθεί, αναβάλλεται. Η «παραγωγή» νέων διαγωνισμών έχει επιβαρυνθεί εξαιτίας της περιρρέουσας  πολίτικης κατάστασης και του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και αργότερα μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ. Επίσης, αμέτρητες εκκρεμότητες υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού για το Ελληνικό, τα αεροδρόμια. Δεκάδες είναι και οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ που χρονίζουν και που αφορούν κυρίως σε πώληση ή παραχωρήσεις πολλών μεγάλων ακινήτων και μαρίνων.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο λάθος είναι από κυβερνητικής πλευράς η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και πόσο δύσκολη η προσέλκυση επενδυτών. Χωρίς επενδύσεις ανάπτυξη της οικονομίας δεν έρχεται. Δυστυχώς, οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν καταστήσει την Ελλάδα χώρα που και υψηλή φορολογία επιβάλει και κάνει την ζωή δύσκολη σε όποιον θέλει να ρισκάρει εδώ τα χρήματα του.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να μην απωθούνται οι επενδύσεις. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν την καινοτομία, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, να μειωθεί η υπερφορολόγηση. Μόνο έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε διάφορους τομείς προσελκύοντας επενδύσεις. Επίσης, χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα πολιτικές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Μόνο έτσι θα τονωθεί η επενδυτική δραστηριότητα. Πρέπει άμεσα να αρθούν τα σημερινά μέτρα που απωθούν τις επενδύσεις και τους επενδυτές. Διαφορετικά, η υποτροπή της κρίσης στην πραγματική οικονομία σε συνδυασμό με την επενδυτική άπνοια ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. Είναι ώρα για επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Advertisements