42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 03.10.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο Π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Πριν 42 χρόνια, στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος, που είχε προηγηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 1974, κατέθεσε  στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική πράξη σύστασης του νέου κόμματος. Επρόκειτο για μια αποφασιστική κίνησή με την οποία σηματοδοτούσε την απόφασή του να έρθει σε ρήξη με όλες τις παθογένειες και τις κακοδαιμονίες της πατρίδας μας. Ο ιδρυτής  Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να εκφράσει συμβολικά και ουσιαστικά την προτεραιότητα που απέδιδε στη λειτουργία μιας πραγματικά νέας δημοκρατίας απαλλαγμένης απ’ όλες τις κακοδαιμονίες και τις αδυναμίες του παρελθόντος και αφετέρου να σηματοδοτήσει την έλευση μιας νέας περιόδου για τη χώρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε τη σταθεροποίηση της Δημοκρατίας.  Πέτυχε την αριστοτεχνική μετάβαση από τη δικτατορική τυραννίδα στους ελεύθερους θεσμούς και κατόρθωσε να θωρακίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας με το πιο μοντέρνο και προοδευτικό Σύνταγμα της εποχής του, εκείνο του 1975. Ήταν μια εποχή που η χώρα κατόρθωσε να αφήσει πίσω της ό,τι την πλήγωνε και τροχοπεδούσε την πορεία της. Πέτυχε  να επανασυνδέσει την τύχη της Ελλάδος με τη μοίρα του Ευρωπαϊκού Ενοποιητικού εγχειρήματος, και να κάνει πράξη τη σχετική ανάπτυξη και τη σχετική ευημερία μέσα σε συνθήκες κατά το δυνατόν ισονομίας και δικαιοσύνης. Ήταν η εποχή των μεγάλων προσδοκιών, η εποχή που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ονειρεύονταν ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους, η εποχή που η Ελλάδα μπορούσε να αντικρίζει το αύριο με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Η Νέα Δημοκρατία, κατόρθωσε να σφραγίσει με το έργο της μιαν ολόκληρη εποχή και να επαναδιαμορφώσει σε νέα βάση τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς της χώρας.  Δυστυχώς, ένα απίστευτο κύμα λαϊκισμού και δημαγωγίας, ανέκοψε κάποια στιγμή αυτήν την πορεία και ανέτρεψε πολλά από τα κεκτημένα εκείνης της εποχής. Σύντομα, η χώρα βρέθηκε μπροστά σε νέες προκλήσεις και καινούργιες πραγματικότητες, υπέστη τις συνέπειες αβασάνιστων επιλογών και ολέθριων προσανατολισμών, πλήρωσε ακριβά το τίμημα του ανευθυνοϋπεύθυνου μαξιμαλισμού της εποχής, και βρέθηκε σε μια εφιαλτική κρίση, της οποίας τις συνέπειες  τις πληρώνει μέχρι και σήμερα.

Στην παρούσα φάση, η χώρα με την οικονομία και την κοινωνία να κλονίζεται, και με την ίδια την εθνική της ασφάλεια να είναι στην ουσία επισφαλής, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες για τη μεταπολεμική περίοδο προκλήσεις και απειλές, με τις οποίες καλείται να αναμετρηθεί, να τις εξουδετερώσει και να τις ξεπεράσει. Σε αυτή τη φάση  η ελπίδα των Ελλήνων στρέφεται και πάλι στην Νέα Δημοκρατία, ευελπιστώντας ότι η μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη θα κάνει πράξη μια επείγουσα όσο και ζωτική επιβεβαίωση επανεκκίνησης και αποκατάστασης των ισορροπιών που ανατράπηκαν. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της ηγεσίας της αναδέχεται τους κινδύνους και τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της, προετοιμάζεται με σχέδιο και όραμα και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις ελπίδες οι οποίες εναποτίθενται σε αυτήν. Και είναι βέβαιη ότι θα τα καταφέρει. Ότι θα ξεπεράσει ανεπάρκειες, προβλήματα και αδυναμίες, που ναρκοθετούν την πορεία του τόπου και θα κινηθεί με αυτοπεποίθηση προς το αύριο, βάζοντας στέρεα τα θεμέλια για τη νέα εποχή που όλοι προσδοκούμε.»

Advertisements