Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 06.10.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πολιτική αστάθεια, η έντονη γραφειοκρατία, οι λανθασμένες κινήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που η Κυβέρνηση επέβαλε, οι καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης λειτουργούν ανασταλτικά για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα, οδηγούν στο εξωτερικό πολλούς μορφωμένους, και ικανούς νέους, αφού στην Ελλάδα δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε κατά πέντε θέσεις για το 2016-2017. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών που εξετάζονται και είναι κάτω από όλες τις ευρωπαϊκές, αλλά και από πολλές ασιατικές και αφρικανικές οικονομίες. Με την υποχώρηση αυτή ανακόπτεται μια πορεία μικρής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που υπήρξε τα έτη 2013 και 2014, όταν η Ελλάδα είχε βελτιώσει σημαντικά τη θέση της ανεβαίνοντας από τη 96η θέση στη 81η θέση μεταξύ 144 χωρών.

Επίσης, τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, δείχνουν σημαντική επιδείνωση της εικόνας των επιχειρήσεων, καθώς τα λουκέτα σημείωσαν αύξηση 33,35%, φτάνοντας τον αριθμό αυτών που διαγράφηκαν από τα μητρώα στις 24.330, έναντι 18.245 την ίδια περίοδο του 2015. Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τις νέες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μόλις 21.657, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10% έναντι των 24.174 που ήταν το εννεάμηνο του 2015. Δηλαδή, περίοδο που έκλεισαν οι τράπεζες, μπήκαν τα capital controls και «πάγωσε» η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Είναι σαφές ότι η επιδείνωση αυτή οφείλεται στα μέτρα πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μέτρα που επιτείνουν την πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, διώχνοντας έτσι επενδυτές. Τα στοιχεία της Έκθεσης αποτυπώνουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές δεν αγοράζουν τα πολιτικά ψέματα της Κυβέρνησης και αποκλείουν την Ελλάδα από τις επιλογές της. Είναι σαφές ότι όταν το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται και η εμπιστοσύνη χάνεται, πέφτει και η οικονομική δραστηριότητα και το ενδιαφέρον για επενδύσεις εξαφανίζεται, πράγμα που οδηγεί σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει βγει από τον χάρτη των διεθνών επενδύσεων. Όλοι αντιλαμβάνονται την χώρα μας σαν απαγορευμένη ζώνη, σαν μια περιοχή που υψώνει τείχη και δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα σήμερα για το οποίο φέρνει βαρύτατη ευθύνη η Κυβέρνηση με τους άστοχους χειρισμούς της. Οι υπουργοί της ουσιαστικά είναι εχθρικοί προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, παραγνωρίζοντας όμως έτσι τις ανάγκες της κοινωνίας για εργασία και προοπτική. Η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που επέλεξε η Κυβέρνηση, αποτελεί έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι σαφές ότι χωρίς επενδύσεις ανάπτυξη της οικονομίας δεν έρχεται. Φοβάμαι ότι το όχημα του άκρατου λαϊκισμού και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την ελληνική οικονομία σε εκτροχιασμό. Η πολιτική αστάθεια που κυριαρχεί στη χώρα μας, λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης, διώχνει επενδυτές και θέσεις εργασίας. Διώχνει την προοπτική για άμεση βελτίωση και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Advertisements