ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒEΡΝΗΣΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 20.10.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ  ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒEΡΝΗΣΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες για την υποτροπή της οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Tα λάθη, οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις είναι διαρκείς. Ειδικότερα:

Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2014 έβαλε μπουρλότο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει η Κυβέρνηση, Σαμαρά. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 τοποθέτησε τον κ. Βαρουφάκη στη θέση του βασικού διαπραγματευτή και παραλίγο να ανατιναχθεί η οικονομία της χώρας με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν ακριβά τον λογαριασμό του Τρίτου Μνημονίου που υπερβαίνει τα 40 δις ευρώ.

Δεύτερον: Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δείχνουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη με πέρυσι. Η Ελλάδα πήρε μόνο 1,1 δις ευρώ από 2,8 δις της τελευταίας δόσης που έπρεπε να έχει λάβει από τον Οκτώβριο του 2015.

Η Β’ αξιολόγηση είναι πολύ πιθανόν να φθάσει μέχρι τον Ιούλιο 2017, όταν η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια για την πληρωμή ομολόγων. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα και τα οφέλη θα είναι ελάχιστα. Αντί οι αξιολογήσεις να είναι δείγμα για την ενίσχυση της οικονομίας, έφθασαν επί ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν ως μηχανισμός επαναφοράς ακραίων σεναρίων.

Τρίτον: Είναι χαρακτηριστικό ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδιωξε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων. Φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια «πάγωσαν» ή ματαιώθηκαν, ενώ το 2015 υπήρξε και φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Ειδικότερα: Το 2015 εμφανίζεται να έφυγαν εκτός χώρας 261,4 εκατ. μετά τις καθαρές εισροές 1,259 δις του 2014 και 2,122 δις του 2013. Αυτά δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα, στην τελευταία έκθεση της που υποβλήθηκε στη Βουλή, σημειώνει ότι όχι μόνον «δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές άμεσων επενδύσεων το 2015», αλλά και ότι «η ίδια εικόνα διατηρήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2016». Πολύ περισσότερα δις, βεβαίως, χάθηκαν στον…δρόμο. Κεφάλαια που δεν ήρθαν κυρίως επειδή φοβήθηκαν την «περήφανη διαπραγμάτευση» του α’ εξαμήνου του 2015, όσο και τις εχθρικές κορώνες κορυφαίων στελεχών τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χαμένες επενδύσεις της τελευταίας διετίας που ενδεχομένως να αθροίζουν περισσότερα από 5 δις ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της αγοράς. Στις αρνητικές ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις, που εξαιτίας ολιγωριών της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων, θα μπορούσαν να φθάσουν σε 10 έως 20 δις ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αντ΄ αυτού έχουμε πολυετείς καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), υβριδικούς πειραματισμούς για το ιδιοκτησιακό του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού κ.ο.κ. Το ίδιο συμβαίνει και στα έργα υποδομών που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις. Λιμάνια, αεροδρόμια και μεγάλες αναπτυξιακές αξιοποιήσεις, όπως του Ελληνικού, συνδέονται με δεσμεύσεις για επενδύσεις που αθροίζουν δισεκατομμύρια.

Τέταρτον: Από την άλλη πλευρά, αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών αστοχιών, παραλείψεων και καθυστερήσεων, είναι η υπέρμετρη αύξηση της φορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων, που στο βάθος οδηγεί σε νέκρωση της οικονομίας.

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατάλαβαν ότι οι αντιμνημονιακές κορόνες του Τσίπρα ήταν απλώς για να κερδίσει την εξουσία. Τώρα πληρώνουν με φόρους και περικοπές και  αποδοκιμάζουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη υποτροπή της οικονομικής κρίσης είναι τεράστιες

Advertisements