Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΦΤΩΧΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 02.11.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΦΤΩΧΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και κάθε πολίτη, όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αντίθετα οδηγεί την Ελλάδα σε φτωχοποίηση. Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μόνο αντιαναπτυξιακή, αλλά τελικά και αντικοινωνική. Και τούτο γιατί η υπερφορολόγηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης λειτουργεί τελικά σε βάρος των οικονομικά αδύναμων αφού η διαρκώς αυξανόμενη ύφεση αυτούς πλήττει κυρίως αυξάνοντας την ανεργία.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι είναι τέτοιο που καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να επικρατούν σταδιακά τα τελευταία χρόνια οι ευέλικτες -και φθηνότερες- μορφές απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, από το 2015 και μετά οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν το 50% των νέων προσλήψεων, με τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης να έχουν περιοριστεί αντίστοιχα. Αποτέλεσμα η δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων πολιτών.

Δεύτερον: Στην 61η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε φέτος η Ελλάδα από την 58η πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συνολικά οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 50,7% επί των κερδών τους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες υψηλών εισοδημάτων του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) είναι 40,9%. Το στοιχείο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, καθώς τα συνεχιζόμενα εμπόδια στο επιχειρείν αποτρέπουν τις επενδύσεις, δηλαδή ένα από τα βασικά ζητούμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με εξαίρεση την Τουρκία, η Ελλάδα είναι τελευταία σε σχέση με τις υπόλοιπες γειτονικές βαλκανικές χώρες. Μάλιστα η ΠΓΔΜ ανέβηκε φέτος στη 10η θέση.

Τρίτον: Παρατηρείται φυγή καταθέσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και κυρίως σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ειδικότερα: Σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% παρουσίασαν το 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, τη στιγμή που στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 23%. Η εξασθένιση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι δραμματική. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 46%, ενώ στη Βουλγαρία έχουν αυξηθεί κατά 74% και στη Ρουμανία κατά 50%.

Τέταρτον: Επιδείνωση παρουσιάζει η δραστηριότητα της κατασκευής νέων κατοικιών. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2016 παρουσιάζεται πτώση της τάξεως του 12,7% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικό της κατάρρευσης της οικονομίας, που οφείλεται κυρίως στην διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση είναι το γεγονός ότι μόνο τον Μάϊο του 2007 είχαν κατασκευαστεί 10.096 κατοικίες και τον Μάϊο του 2016 μόλις 535. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα 2007 – μέχρι το τέλος του τριμήνου του 2016. Η επιδείνωση αυτή της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση χιλιάδες επαγγελματίες.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα χειροτερεύει συνεχώς. Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνεπώς, είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος με λιγότερους φόρους και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Το κράτος οφείλει να νοικοκυρευτεί και να ξοδεύει όσο γίνεται λιγότερα, ώστε να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες. Χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής γιατί η υπερφορολόγηση οδηγεί τελικά σε φτώχια.

Φοβούμαι όμως ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέσμια των αριστερών ιδεοληψιών της, που κατά βάση είναι αντίθετη προς τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως μέσω των αποκρατικοποιήσεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, δεν θα το κάνει.

Advertisements