ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 10.11.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την οικονομία σε μεγάλο κατήφορο. Η ύφεση συνεχίζεται, οι επενδυτές φεύγουν από την Ελλάδα. Η χώρα μοιάζει με επενδυτική έρημο. Καθημερινά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κλείνουν. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η εταιρία Pepsico που έκλεισε την παραγωγική μονάδα στα Οινόφυτα. Οι τράπεζες επίσης είναι ακινητοποιημένες, εγκλωβισμένες στην έλλειψη κεφαλαίων και αμφισβητούμενων απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο τζίρος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όταν η αγορά βρισκόταν υπό την επήρεια των capital controls και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου κατά 3,56%, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές βασικών ειδών από τα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, ενώ και τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η καθοδική πορεία. Η αξία των πωλήσεων κατά το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016 ήταν χαμηλότερη κατά 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010. Παράλληλα, αυξάνει ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν. Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου ανέρχεται σε 26,4% από το 2010 έως σήμερα.

Τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία, όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά αντιθέτως έχει ξεχαρβαλωθεί από την υπερφορολόγηση και την αδράνεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μαστίζεται από ελλείμματα σταθερότητας και από  ελλείμματα πόρων.

Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό πλέον ότι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και η απόσταση από την κοινωνία διαρκώς αυξάνεται. Ενώ στις αρχές του 2015 υπόσχονταν την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τουλάχιστον για τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο τους, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έδιναν εγγυήσεις  ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, τελικώς, όχι μόνο οι συνταξιούχοι βρίσκονται συνεχώς και με λιγότερα λεφτά στην τσέπη, αλλά τα στελέχη της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος δεν νοιάζονται για αυτό, παρά μόνο για το πολιτικό κόστος. Κυρίως όμως ο μεγάλος κατήφορος που ακολουθεί η οικονομία αυξάνει την ανεργία των νέων, οι οποίοι δεν βλέπουν προοπτική και μέλλον στην χώρα μας, με αυτή την οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το 50% των νέων είναι άνεργοι, ενώ υπάρχει μαζική μετανάστευση νέων με δεξιότητες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες, ώστε το κράτος να νοικοκυρευτεί το ταχύτερο δυνατό, να ξοδεύει όσο γίνεται λιγότερα  ώστε να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες και οι τράπεζες να ξεκαθαρίσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τα «κόκκινα» δάνεια, με τρόπο όχι εκδικητικό, αλλά με φαντασία και δημιουργικότητα. Το κράτος δύναται με μεταρρυθμίσεις να ελέγξει τις δαπάνες του, να καταστείλει μέσω των νέων τεχνολογιών τη φοροδιαφυγή και έτσι να περιορίσει το βάρος των φόρων.

Δυστυχώς, δύο χρόνια τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτάσσει τη δημιουργία εντυπώσεων όπως το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες, και όχι την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολλαπλές. Όχι μόνο επειδή τώρα γίνονται ορατές οι συνέπειες της περυσινής περήφανης διαπραγμάτευσης με τα «πουκάμισα έξω» που στοίχισε στην Οικονομία 80 δις, που κατέληξε στο δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών και στο βαρύ Μνημόνιο, αλλά γιατί από τότε δεν έπραξε τίποτε το αναπτυξιακό παρά μόνο να αυξάνει τους φόρους και να μειώνει τα εισοδήματα.

Συνεπώς, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  η χώρα χρειάζεται άμεσα μια άλλη πολιτική. Μια οικονομική πολιτική που θα έχει ως κεντρικό της άξονα την μείωση φόρων, μείωση δαπανών, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην αγορά, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία.

Εάν δεν υπάρξει άμεσα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ο μεγάλος κατήφορος στον οποίο βρίσκεται η οικονομία, θα οδηγήσει τη χώρα σε κατάρρευση.

Είναι τραγικό να τίθενται από την Κυβέρνηση εμπόδια σε επενδύσεις, όπως της Eldorado Gold στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής απορρίπτοντας την αίτηση της εταιρίας  «Ελληνικός Χρυσός» που αφορούσε την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο. Αυτές οι πρακτικές οδηγούν δυστυχώς σε μεγάλο κατήφορο την οικονομία.

Advertisements