ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 20.11.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν οδηγεί την οικονομία σε ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδηγεί τους πολίτες  σε εξόντωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, περίπου 400.000 Έλληνες προστέθηκαν σε αυτούς που χρωστούν στην Εφορία. Περίπου 800.000 φορολογούμενοι υπέστησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και 1,6 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

Παράλληλα, η απασχόληση παρουσιάζει δραματική επιδείνωση. Τον Οκτώβριο η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 82.810 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, την ίδια στιγμή που 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον μη ευέλικτες και υπο-αμειβόμενες μορφές απασχόλησης. Τα γνωστά αποτελέσματα της υπερφορολόγησης, τα «κόκκινα» δάνεια, η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, του ενεργειακού και του συστήματος υγείας, είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δραματική αύξηση των φόρων οδήγησε τελικά, όχι σε αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου κατά 9,2 δις ευρώ. Αποδεικνύεται ότι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών αποτελεί αποτελεσματικότερη επιλογή.

Ο κύκλος εργασιών των τραπεζών συρρικνώνεται, τόσο λόγω των capital controls,  όσο και από την έλλειψη εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια την αναιμική καταθετική δραστηριότητα των Ελλήνων.

Η απώλεια εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους επενδυτές, λόγω της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που δεν επιτρέπει στην οικονομία να ανακάμψει. Και οι δυσκολίες συνεχίζονται. Οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης. Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον, αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Παράλληλα, η πολιτική αυτή θα συνεχίσει να οδηγεί σε μείωση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στα πλαίσια συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση. Η απόλυτη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοθεί στη κατεύθυνση της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της αντιμετώπισης της παραοικονομίας στο πλαίσιο του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος.

Με όλα αυτά υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και 4ο Μνημόνιο, αλλά κυρίως ως προς την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Ρευστό μετά το 2018, εάν συνεχιστεί το ίδιο μίγμα πολιτικής, δεν θα υπάρχει. Οι δυσκολίες, όχι μόνο θα συνεχίζονται, αλλά και θα μεγαλώσουν.

Χρειάζεται συνεπώς άμεσα αλλαγή πολιτικής με κύριο άξονα την μείωση της φορολογίας, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την μείωση και τον έλεγχο των κρατικών δαπανών, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης για προσέλκυση επενδύσεων. Στην αντίθετη περίπτωση οι δυσκολίες στην οικονομία και στην επιβίωση των πολιτών όχι μόνο θα συνεχίζονται, αλλά και θα αυξάνουν.

Advertisements