ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 2.12.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Νέες επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις φέρνει ο Προϋπολογισμός του 2017 που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πετύχει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ προσθέτοντας νέα φορολογικά βάρη ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων και αφήνοντας ανέπαφες τις δημόσιες δαπάνες. Η συνταγή αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανακύκλωση του προβλήματος. Για το 2017 η Κυβέρνηση επέλεξε ακόμα βαρύτερη για την οικονομία αναλογία με 97% φόρους και μόλις 3% περικοπές στις δαπάνες. Από την Πρωτοχρονιά θα υπάρξει σωρεία ανατιμήσεων σε καύσιμα, τηλεφωνία, καφέ, τσιγάρα λόγω αύξησης ή επιβολής ΕΦΚ, επιβαρύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως όσων δεν έχουν ούτε αντέχουν.

Έσοδα της τάξεως τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ετησίως χάνει το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των φορολογικών αυξήσεων με τις οποίες έχει επιβαρύνει τα τσιγάρα. Κινδυνεύει, πλέον, με τις νέες αυξήσεις φόρων που έχει δρομολογήσει από το 2017 να χάσει ακόμα περισσότερα, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει μαζική στροφή στα λαθραία καπνικά προϊόντα. Οι αυξήσεις των λιανικών τιμών που θα ισχύσουν από το 2017 υπολογίζεται πως θα είναι της τάξεως των 40 και 50 λεπτών ανά πακέτο, συνέπεια της εκτόξευσης της φορολογικής επιβάρυνσης που είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το παράνομο εμπόριο των τσιγάρων έχει αγγίξει το 20% της αγοράς, ενώ την ίδια περίοδο η νόμιμη αγορά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 50%. Αυτή η πολιτική θα πλήξει βαριά και την καπνοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί βασική παραγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα εξωστρεφή.

Μέσα στο 2017 θα ανοίξει το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων μέσω του «επανυπολογισμού». Μέχρι πέρυσι υπόσχονταν 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και τελικώς περικόπηκαν ακόμη και οι συντάξεις των 500 ευρώ μέσω της αύξησης των κρατήσεων, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένες εισφορές ασθενείας ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Το ίδιο θα πράξει  και τώρα. Θα μειώσει τις κύριες συντάξεις εν ονόματι του «σοσιαλισμού».  Οι συνταξιούχοι θεωρούνται εύκολοι στόχοι των περικοπών και θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο πλούτος ο οποίος χάθηκε σε απώλεια του Α.Ε.Π. από την αναίτια παράταση της ύφεσης υπολογίζεται στα 26 δις ευρώ, κάτι παραπάνω 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Και βέβαια στην αγορά εργασίας, μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης προς όφελος της μερικής απασχόλησης. Και παρά το χαμηλό κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ τη διετία 2012-2014 είχαμε ανέβει 39 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 23 δις ευρώ και αυτό παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα. Κατά 5,5 δις ευρώ μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στη διάρκεια του 2015. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται. Το 2016 έκλεισαν 3.000 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών μειώθηκαν κατά 37 δις ευρώ στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίζει να «στραγγαλίζεται» από την υπερφορολόγηση, η οποία αποτελεί συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, τη «στάση πληρωμών» και την έλλειψη ρευστότητας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  «ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από 4 ωρολογιακές βόμβες που συντηρούνται στα θεμέλια της οικονομίας:

  1. Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών που διογκώνονται
  2. Τα κόκκινα δάνεια που αυξάνονται
  3. Την μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που βαθαίνει
  4. Τη ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που επιδεινώνεται.»

Χρειάζεται συνεπώς η άμεση εφαρμογή μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις  που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα φέρουν επενδύσεις. Κύριοι άξονες πρέπει να είναι:

 α. Η δραστική μείωση φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

β. Η τολμηρή επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, τολμηρών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία.

γ. Η ενίσχυση της ρευστότητας, η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η τολμηρή ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων».

Έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα μας, οι οποίες, δυστυχώς, μένουν ανεκμετάλλευτες.

Η Ελλάδα σήμερα δεν αντέχει άλλο να περιμένει. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν νέους φόρους και επιβαρύνσεις.

Advertisements