ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΧΩΡΑ – ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 8.12.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΧΩΡΑ

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης του ΟΟΣΑ η υπερφορολόγηση στη χώρα μας το 2015 έσπασε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων 50 ετών. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν στα 66 δις ευρώ ή 36,8% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο οποίος ανέρχεται στο 34,3% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δέσμια των αριστερών ιδεοληψιών, έχει αποφασίσει για το 2017 να ληφθούν και άλλα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Από 1-1-2017 οι επιβαρύνσεις στην εργασία θα αυξηθούν για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα , σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ που ήδη αποστέλλονται σε σχεδόν 650.000 αγρότες, οι εισφορές που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα είναι αυξημένες από 23,2% έως και 27,3% σε σχέση με αυτές του 2015. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα αυξήσεων για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και των εργατών γης, που επιβάλλονται σε συνέχεια της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Από την άλλη πλευρά, τα δυσανάλογα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους και οι επιχειρήσεις επιδεινώνουν τους όρους του «επιχειρείν» και είναι προφανές ότι λειτουργούν ως κίνητρο για φοροδιαφυγή, αλλά και εισφοροδιαφυγή, αυξάνοντας τα ποσοστά της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στο «χείλος του γκρεμού» βρίσκεται το 27,6% των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών τους και ταυτόχρονα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ουσιαστικά δηλαδή το 20% των ΑΕ και των ΕΠΕ απειλείται με λουκέτο το 2017, πράγμα που θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων αλλά και των κρατικών εσόδων. Αυτό άλλωστε προκύπτει από την Έκθεση της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία 6 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση τζίρου κατά το Α’ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαμποτάρει τις ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν μείωση των κρατικών δαπανών, αύξηση των εσόδων και μείωση της ανεργίας και της φορολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Ουσιαστικά, η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε με την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο, που περιόρισε τα έσοδα της εταιρίας και απομείωσε την αξία της.

Είναι συνεπώς σαφές ότι η αριστερή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με εχθρικό τρόπο τον ιδιωτικό τομέα και το «επιχειρείν». Η πολιτική αυτή όμως οδηγεί σε φρένο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ουσιαστικά έχουμε ένα σοκ αποεπένδυσης. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διώχνει επενδυτές και εδραιώνει την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε τροχιά αβεβαιότητας.

Επίσης, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να φέρει νέα μέτρα επώδυνα, αφού θα καθυστερήσει και η απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Χωρίς επενδύσεις όμως δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Είναι συνεπώς σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Οδηγείται σε φορολογική εξόντωση. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις. Και έχουμε καταλάβει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τη δράση τους. Ξέρουμε ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνσεων.»

Χρειάζεται συνεπώς η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με βασικό άξονα την στήριξη των επενδύσεων και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας. Χρειάζεται άμεσα η χώρα να οδηγηθεί σε μια διαφορετική οικονομική κατεύθυνση.

Advertisements