ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Η ΧΩΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 27.12.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Η ΧΩΡΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται απέναντι σε τέταρτο Μνημόνιο που προκάλεσε η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Οι διαρκείς αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τσίπρα, όχι  μόνο εκθέτουν τη χώρα, αλλά δυναμιτίζουν και τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση. Και οι λεονταρισμοί πληρώνονται ακριβά. Το έχουμε ξαναζήσει με τον Γ. Παπανδρέου που μοίραζε επιδόματα και μετά έστειλε το λογαριασμό του Μνημονίου στους φορολογούμενους. Το σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές που έχει στήσει ο κ. Τσίπρας, με επίκεντρο το βοήθημα στους συνταξιούχους, δεν πείθει κανέναν. Εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους συνταξιούχους, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη διατήρηση του ΕΚΑΣ, που το 2017 θα περικοπεί κατά 50%, με σκοπό να μειωθεί το σχετικό κονδύλι κατά 430 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ουσιαστικά θα πάρει πίσω τα 430.000.000 ευρώ από τα 617.000.000 ευρώ, που έδωσε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς σοβαρούς υπολογισμούς στους συνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κόβει βασανιστικά τις συντάξεις και να φορολογεί τα εισοδήματα, γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι Υπουργοί του γνωρίζουν πως μπορούν να δημιουργηθούν νέος πλούτος και συνθήκες μόνιμης ανάπτυξης της οικονομίας.

Είναι πράγματι προκλητικό να μιλάει για παροχές ένας πρωθυπουργός  που έχει φορτώσει έως τώρα τουλάχιστον 9 δις € τους φορολογούμενους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι αστείο να προσπαθεί να «ξεπλύνει» όλες αυτές τις επιβαρύνσεις με μικρό εφάπαξ βοήθημα το οποίο βαφτίστηκε «13η σύνταξη». Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνεται τρόμο μπροστά στο νέο Μνημόνιο.

Αν ο Πρωθυπουργός ήταν πολιτικά ειλικρινής και πίστευε στη χρηστή διαχείριση του κρατικού χρήματος, θα έπρεπε να είχε εισηγηθεί στη Βουλή, κυρίως κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τρόπους άμβλυνσης της υπερβολικής λιτότητας. Μπορούσε να είχε κλείσει την αξιολόγηση, να έχει κατοχυρώσει την πρώτη ρύθμιση για το χρέος και να είχε διασφαλίσει την συμμετοχή της οικονομίας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Δυστυχώς, για λόγους δημαγωγικούς επέλεξε τη σύγκρουση με τους εταίρους και στο εσωτερικό μια δημαγωγική πολιτική για να φανεί δήθεν ότι αυτός είναι ο καλός και οι άλλοι, εταίροι και Ν.Δ., οι κακοί. Θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε μια πολιτικολογία χάνοντας μια ακόμα ευκαιρία. Οι τρόποι αυτοί θυμίζουν το καταστροφικό 2015 που είχαμε σύγκρουση κορυφής, πόλωση κλίματος, αιφνιδιαστικές εκλογές, στασιμότητα ελληνικής οικονομίας, απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, επιστροφή στο σημείο μηδέν.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται απέναντι στο Τέταρτο Μνημόνιο που προκάλεσε η αναποτελεσματικότητα τους και η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής με την υπερφορολόγηση, την μη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την μη προσέλκυση επενδυτών, την γραφειοκρατία. Όλα αυτά δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδυτές προτιμούν την Σερβία και τη Ρουμανία αντί της Ελλάδος. Και τούτο γιατί θεωρούνται χώρες με φιλικό για τους επενδυτές περιβάλλον. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 29%, όταν στην Ρουμανία είναι 16% και στη Σερβία 15%. Μάλιστα, στη Ρουμανία υπάρχει ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές  επιχειρήσεις που φορολογούνται με 3%, ενώ οι νέες μικρές επιχειρήσεις με 1% .

Είναι σαφές συνεπώς, όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

 Οι βάσεις  της νέας δημοσιονομικής πολιτικής είναι:

  1. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών.
  2. Η άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
  3. Ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με πρώτιστο σκοπό τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων.

Συνεπώς, για να μη μπούμε σε νέες περιπέτειες, πρέπει άμεσα να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, να σταματήσει ο λαϊκισμός, οι δημαγωγικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και οι τακτικισμοί του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η ειλικρίνεια, η πολιτική ευθύτητα και η συνεννόηση. Μόνο έτσι δεν θα μπούμε σε νέες περιπέτειες.

Advertisements