ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΟ 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 06.01.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΟ 2017

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Δύσκολο και επώδυνο αναμένεται να είναι το 2017. Η χώρα εξακολουθεί να κινείται στο μονότονο μοτίβο των «διαπραγματεύσεων». Το έτος 2016 πέρασε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια άλλη κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση, παγιδευμένη στο μνημόνιο που έχει υπογράψει, αδυνατεί να προωθήσει τις αλλαγές που θα δημιουργήσουν δυναμική ανάκαμψη στην αγορά. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν κατασυκοφαντηθεί και αποφασίζονται με «δάκρυα» στα μάτια των αρμόδιων υπουργών, ενώ η παραγωγική Ελλάδα έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του κρατισμού που απαιτούν για τη συντήρηση τους διαρκώς νέους φόρους και εισφορές.

Το 2016 ήταν μια χαμένη χρονιά για την οικονομία. Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν, παρά τη μικρή  αύξηση των αφίξεων, τα capital controls, που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα έφευγαν στις αρχές του έτους, θα συνεχίσουν να αποτρέπουν επενδύσεις και το 2017, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να διαδραματίσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν διοικητικά ακέφαλες.

Η υπερφορολόγηση, που επέλεξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη «μαύρη» οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα και διώχνει επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θεωρεί τις μειώσεις φόρων ως όργανα του «νεοφιλελευθερισμού»  και απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο που έχει επιλέξει την υπερφορολόγηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δυστυχώς το 2017 θα είναι δυσκολότερο και επώδυνο. Μπορεί η Κυβέρνηση να ελπίζει σε ανάπτυξη 2,7%, όμως τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία είναι διαφορετικά. Από τον Ιανουάριο ξεκινά ένα νέο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, που θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Μαζί με τους φόρους οι νέες εισφορές, με ποσοστά επί του εισοδήματος από 20% έως 34,5%, καταλήγουν να είναι εξοντωτικές.

Αναμένεται μαζικό κλείσιμο «βιβλίων» ελεύθερων επαγγελματιών, μετασχηματισμός εταιριών και μετακίνηση της έδρας τους από την Ελλάδα. Μολονότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι τα έσοδα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αυξηθούν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανοίξει «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων στον νέο ασφαλιστικό φορέα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επιστρέψει στην τακτική της αέναης διαπραγμάτευσης σαν να μην έχει μάθει τίποτα από την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015.

Στα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συμπληρώνονται, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Έχασε πολύτιμο χρόνο με τον λαϊκισμό και τα πολιτικά ψέματα του σπέρνοντας τον διχασμό και την πόλωση. Έχασε πολύτιμο χρόνο γιατί επέλεξε την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με κύριο άξονα την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και πολιτών, την καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η οικονομία. Ουσιαστικά πλήττει την επιχειρηματικότητα που μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη.

Για τους λόγους αυτούς το 2017 αναμένεται να είναι δύσκολο και επώδυνο για την Ελλάδα και τους πολίτες. Η μόνη ελπίδα είναι να πάμε σε εκλογές, ώστε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει πορεία η δημοσιονομική πολιτική.

Advertisements