Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 25.02.2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Και τούτο γιατί οι καθυστερήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία με αποτέλεσμα να έρχονται νέα πρόσθετα μέτρα που θα βαρύνουν περαιτέρω τους έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, η τακτική των καθυστερήσεων, που παγίως ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έπρεπε να είχε κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016, όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας και ανεβάζει στα ύψη την κόπωση και την απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να δουν φως στον ορίζοντα. Μάλιστα, οι συζητήσεις για GREXIT και επιστροφή στην δραχμή έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες. Κάθε μέρα που περνάει η αναξιοπιστία και οι καθυστερήσεις της Κυβέρνησης ανεβάζουν το λογαριασμό.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας στην οικονομία είναι ορατές. Μέσα σε ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δις ευρώ προκαλώντας ανησυχία στις τράπεζες. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθυστερεί, επενδυτικά σχέδια αναστέλλονται και η κατανάλωση υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ τον Ιανουάριο δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις Τράπεζες, ενώ οι οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς αυξάνονται. Παράλληλα, πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις μεγάλων διεθνών οίκων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών έχει παραδεχτεί ότι έχει υλοποιήσει μόλις το 30% των δεσμεύσεων που η Κυβέρνηση έχει αναλάβει και έχει υπογράψει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το Μαξίμου καλλιεργεί την «ιδέα» του εθνικού αδιεξόδου, προκειμένου να επιχειρηθεί το «σάλτο» στο κενό. Και όμως υπάρχει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα χωρίς τον εφιάλτη του GREXIT, αλλά όχι με αυτή την κυβέρνηση. Αρκεί να προλάβει τις εξελίξεις και να παραλάβει χώρα και όχι χάος.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί, διώχνει επενδυτές, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις και ουσιαστικά χάνει όλες τις προθεσμίες για να οδηγηθεί η οικονομία της χώρας σε ποσοτική χαλάρωση και σε ανάκαμψη. Με τον τρόπο αυτό η οικονομία οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Το μόνο που αυξάνει είναι ο φορολογικός λογαριασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα καταβάλλει το 39,3% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο που ισχύει στα κράτη μέλη της ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά μπλοκάρουν τις επενδύσεις που θα έλθουν μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ερώτηση στη Βουλή  που κατατέθηκε από 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους χώρους του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η ολοκλήρωση της επενδυτικής αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου θα οδηγήσει σε δημιουργία 75.000 νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, με την τακτική που ακολουθείται η επενδυτική αξιοποίηση δείχνει απειλητικά κολλημένη. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει επενδυτές, ούτε ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Συνεπώς, χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει μια άλλη πορεία για την Ελλάδα. Δυστυχώς, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρεται για επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη στην οικονομία και θα αυξήσουν την απασχόληση. Εάν πραγματικά νοιαζόταν για τον ιδιωτικό τομέα και το μέλλον της χώρας θα είχε ήδη μπει σε μια πορεία σταθερότητας, οικονομικής ασφάλειας και ανάκαμψης. Η δραματική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί την χώρα σε οπισθοδρόμηση και σε κίνδυνο οριστικής χρεοκοπίας. Είναι βασικό ότι για να δοθεί η μάχη της οικονομικής μεγέθυνσης με αξιώσεις είναι αναγκαίο να έχει λυθεί το πρόβλημα της αξιοπιστίας της χώρας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να πάψει το GREXIT να εμφανίζεται διαρκώς. Φοβάμαι ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα φέρουν νέα επικίνδυνα μέτρα ως αποτέλεσμα των πρόσθετων υποχωρήσεων της Κυβέρνησης χωρίς κάποιο αντάλλαγμα για το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση.

Advertisements