ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 10.03.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Σε απόγνωση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι αποταμιεύσεις στερεύουν, τα δάνεια παραμένουν απλήρωτα, η φτώχεια αυξάνεται ραγδαία. Μόλις το 13,5 % των Ελλήνων μπορεί πλέον να αποταμιεύσει, ποσοστό που είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη με 23%, με την Ισπανία δεύτερη με ποσοστό 18%.

Η ανάπτυξη της χώρας, που είχε ξεκινήσει το 2014, χάθηκε. Ήδη, στο πρώτο δίμηνο του 2017, το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, ενώ σημαντικοί δείκτες, όπως οι παραγγελίες των βιομηχανιών υποχωρούν σημαντικά.

Το παιχνίδι των «καθυστερήσεων» που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττει σοβαρά την οικονομία, απομακρύνει τον στόχο της ανάπτυξης και ανεβάζει το δημοσιονομικό λογαριασμό των μέτρων.

Τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής είναι τραγικά για την χώρα μας. Και τούτο γιατί:

Πρώτον, οι καθυστερήσεις διεύρυναν τις απαντήσεις των εταίρων και επιβάρυναν την οικονομία με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, το θέμα των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος μετατέθηκε για το 2018 με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πράγμα που θα έδινε θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση δεν προχωρά τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστικότερη. Το μόνο που προωθεί είναι η υπερφορολόγηση των πολιτών, η οποία σε συνδυασμό με την παγωμένη οικονομία αφαιρεί διαρκώς εισοδήματα.

Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι παντελώς αποτυχημένη. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, διενεργώντας τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της κοινωνίας στη Μεταπολίτευση. Είπε ψέματα πως θα καταργήσει το Μνημόνιο, θα εξαφανίσει τον ΕΝΦΙΑ, θα ξαναδώσει τη 13η σύνταξη, θα αυξήσει τους μισθούς, πως δεν θα βάλει άλλους φόρους.

Η κοροϊδία είναι χειρότερη και από την λιτότητα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και αντί να επικεντρωθεί στο πως θα αντισταθμίσει τις περικοπές επανεξετάζοντας τη φορολογική κλίμακα και τη μείωση των συντελεστών σκαρφίζεται τρικ για να περάσει επικοινωνιακά τη νέα καταιγίδα μέτρων. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες αντί να ντρέπονται για όλα αυτά, πανηγυρίζουν. Οι πολίτες ζητούν από τα κόμματα καθαρές κουβέντες και ειλικρίνεια. Πλήρωσαν ακριβά τους διάφορους σωτήρες που θα «έσκιζαν»  τα Μνημόνια.

Με τα δεδομένα αυτά, το πιο σημαντικό μήνυμα που στέλνει στον κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν θα δώσει απατηλές υποσχέσεις, θα εκσυγχρονίσει και θα περιορίσει το υπερδιογκωμένο κράτος, θα δώσει αέρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία που στενάζει από τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές συνεπώς ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε η Ελλάδα να μπει σε πορεία βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης.  Προς την κατεύθυνση αυτή τα αναγκαία αναπτυξιακά μέτρα είναι: η σταδιακή άρση της υπέρμετρης φορολόγησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η συγκράτηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, η μείωση του υπέρμετρου βάρους των ασφαλιστικών εισφορών, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και καίριες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Συνεπώς, χρειάζεται άμεσα αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Μόνο έτσι θα αρχίσουν οι Έλληνες πολίτες να βλέπουν κάποιο φως και δεν θα βρίσκονται σε απόγνωση. Μόνο έτσι θα υπάρξει βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη της χώρας.

Advertisements