ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 15.03.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Καμία πραγματική αλλαγή στην οικονομία δεν προχωράει. Η Ελλάδα βουλιάζει. Απομακρυνόμαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα φως. Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ουσιαστικά μπαίνει μηδέν στην ανάπτυξη για το 2016 όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ανεβάζουν συνεχώς τους θετικούς ρυθμούς για τις οικονομίες τους. Πέρα όμως από την οικονομία παρατηρούνται και σε άλλους τομείς φαινόμενα αποσύνθεσης. Κομματικό αίσχος και διάλυση στον χώρο της δημόσιας υγείας, διαρκείς πειραματισμοί στην Παιδεία, ανικανότητα και ανοχή στην ανομία, απόπειρες μονιμοποίησης συμβασιούχων, τεράστια προβλήματα στις συντάξεις.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή πολιτικής για να υπάρξουν επενδύσεις  και ανάπτυξη. Κυρίως να εξαλειφθούν τα εμπόδια που σήμερα ανακόπτουν την άνοδο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας που θα ευνοήσει την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν για να υπάρξει ένα άλλο κλίμα στην οικονομία είναι: η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, το ασταθές και ασαφές νομικό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών, οι γραφειοκρατικές και διοικητικές εμπλοκές που καθυστερούν την πραγματοποίηση επενδύσεων, η χαμηλή δανειοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος.

Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συγκράτηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην παραγωγική  οικονομία.

Όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κομβική για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως Κυβέρνηση. Με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στη διαδικασία αδειοδότησης.»

Είναι σαφές ότι ως χώρα έχουμε σοβαρό θέμα με τις επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μέλλον. Θέλουμε μια οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή, που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό της, να ενσωματώνει στην παραγωγική διαδικασία τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Και βεβαίως μια οικονομία που να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και ο παραγόμενος πλούτος να κατανέμεται δίκαια. Φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον σημαίνει λιγότερη πολυνομία και γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό καθεστώς, κλίμα κοινωνικής αποδοχής. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει διαφανείς σχέσεις με το Δημόσιο και το πολιτικό σύστημα, κοινωνική εταιρική ευθύνη, τήρηση των νόμων και των διαδικασιών.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση δεν στηρίζει και δεν προωθεί αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστερεί υπερβολικά και δεν προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις που θα άνοιγαν το δρόμο της αλλαγής πορείας της οικονομίας. Χρειάζεται αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Όσο το συντομότερο έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Advertisements