Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 22.03.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη κάποια στιγμή να τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει αποφάσεις. Ήδη, οι επιπτώσεις στην οικονομία από την καταστροφική και ανεπαρκή διαπραγμάτευση είναι ορατές

Ειδικότερα:

Πρώτον, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2016 η ανάπτυξη ήταν μηδενική. Δυστυχώς, οι διαρκείς καθυστερήσεις της Κυβέρνησης οδηγούν σε επώδυνα μέτρα σε φορολογία και συντάξεις. Φοβάμαι ότι η καθυστέρηση θα οδηγήσει και σε νέα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, η αβεβαιότητα εντείνεται με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες εκροές καταθέσεων. Καταθέσεις ύψους 4 δις ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα από την αρχή του έτους. Τα κόκκινα δάνεια φουντώνουν ανακυκλώνοντας τα προβλήματα του πιστωτικού συστήματος.

Δεύτερον, υπάρχει και έντονη μείωση των φορολογικών εσόδων, λόγω της αδυναμίας πλέον των πολιτών να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη φορολόγηση και στη μεταφορά της έδρας των εταιριών στο εξωτερικό.

Τρίτον, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 σημειώθηκε και  μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, για το 2016 καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 5,6 % στον αριθμό των αδειών, κατά 5,2% στην επιφάνεια και κατά 6,9% στον όγκο των νεόδμητων κτηρίων, συγκριτικά με το 2015. Η πτώση αυτή είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και της υπέρμετρης φορολόγησης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, κυρίως λόγω του ότι η επταπλασιάστηκαν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία.

Τέταρτον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 15 μήνες. Η αβεβαιότητα οδήγησε στην αναβολή επενδυτικών σχεδίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο ρυθμός τους κινήθηκε στο ένα τρίτο από τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα να φρενάρει η οικονομία.

Η Κυβέρνηση δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτα για να βοηθήσει την οικονομία. Αντιθέτως, με την αέναη και ανεδαφική διαπραγμάτευση της επέτεινε το κλίμα της αβεβαιότητας βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση 1,2% το δ’ τρίμηνο του 2016. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1 δις μηνιαίως.

Ο νέος γύρος λιτότητας που έχουμε εισέλθει και οι περιορισμένες εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όσο η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς η οικονομία δεν διαθέτει ακόμα τα ποιοτικά εκείνα στοιχεία για να γυρίσει στην ανάπτυξη, το κόστος για τη χώρα θα μεγαλώνει.

Για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης απαιτείται αφενός μεν να κλείσει η αξιολόγηση και αφετέρου να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή κατεύθυνση μέσω της μείωσης της φορολογίας, της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Παράλληλα, και το τραπεζικό σύστημα να μπορεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας προσελκύοντας διεθνή και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Για να συμβούν όμως αυτά η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιτέλους αποφάσεις γιατί η αβεβαιότητα και οι φόροι στραγγαλίζουν την οικονομία. Πρέπει να σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη που ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα στην ύφεση. Πρέπει άμεσα να κλείσει η αξιολόγηση.

Advertisements