ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 05.04.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η διακυβέρνηση της χώρας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει τις αντοχές των πολιτών. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει οδηγηθεί η Ελλάδα είναι η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης σε ψωμί και γάλα που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 καθώς και το ότι τα νοικοκυριά περιορίζουν συνεχώς τις αγορές τους ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται τώρα σε κοινωνική.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει ούτε την δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρώσει, ούτε την οικονομία να οδηγήσει σε ανάκαμψη. Αντίθετα, με την αδράνεια που επιδεικνύει επιβαρύνει την οικονομία με πρόσθετη αβεβαιότητα και φορτώνει τους πολίτες με το νέο αυξημένο λογαριασμό δημοσιονομικών φορολογικών μέτρων. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι θυσίες των πολιτών, είτε με ένα τέταρτο Μνημόνιο είτε, ακόμα χειρότερα, με μία χρεοκοπία της χώρας.

Ενδεικτικά της σοβαρής ευθύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πορεία της οικονομίας είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

Πρώτον, στην διετία 2015-2017 οι απώλειες για την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ξεπερνούν τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, χάσαμε πάνω από 7 μονάδες ανάπτυξης, δηλαδή 11 δις εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Οι πολίτες φορτώθηκαν ένα βαρύ Μνημόνιο με τους νέους φόρους και περικοπές στις συντάξεις.

Τρίτον, η πολιτική που ακολουθείται είναι η υπερφορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και όχι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις που θα μείωναν τις δαπάνες του κράτους, θα αύξαναν τις επενδύσεις, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια θα οδηγούσαν και σε αύξηση των κρατικών εσόδων.

Τέταρτον, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, μολονότι οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. είναι μειωμένα κατά 134 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους. Παράλληλα, αυξήθηκαν δραματικά και οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές από Φ.Π.Α., καθώς σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ από 550 εκατ. στο τέλος του 2016. Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων (Φ.Π.Α., καύσιμα, θέρμανση) επιβαρύνουν τους οικονομικά πιο αδύνατους πολίτες.

Πέμπτον, από τον Μάιο του 2016 δεν έχει εκδοθεί καμιά νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο 2015, έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμη το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Έκτον, η μείωση των καταθέσεων φτάνει τα 4 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του 2017. Είναι βέβαιο ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος συνδέεται με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, και το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει χαθεί για την οικονομία, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί ολόκληρο το 2017, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική της Κυβέρνησης. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η καθυστέρηση της, πάνω από ένα χρόνο, δημιουργεί αβεβαιότητα που επιδρά αρνητικά σε όλους τους δείκτες της οικονομίας. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης.

Είναι σαφές ότι οι παλινωδίες και η αναβλητικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κοστίζουν ακριβά στη χώρα. Κοστίζουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και δραματική μείωση των εισοδημάτων. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός τη μία μέρα να εξαγγέλλει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» και την άλλη να γίνεται σαφές ότι τα νέα μέτρα θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις ευρώ. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ότι τελείωσε η λιτότητα και έρχεται η ανάπτυξη, και την άλλη η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και με αύξηση ρεκόρ της ανεργίας.

Δυστυχώς, οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, οι φορολογικές αυξήσεις, η διόγκωση της ανεργίας, η εξόντωση των επαγγελματιών μέσω του ασφαλιστικού, έχουν εξαντλήσει όλες τις αντοχές των ελλήνων πολιτών. Η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια επικίνδυνη περίοδο κατά την οποία τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται μαζί με τα οικονομικά, χωρίς να υπάρχει πουθενά φως. Η επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη συνεχώς απομακρύνεται. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις τώρα. Διαφορετικά, ας παραιτηθεί και ας πάει σε εκλογές.

Advertisements