Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 26.04.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η χώρα οδηγείται στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά τη συμφωνία της Μάλτας, με το χειρότερο τρόπο. Μετά από μια καθυστέρηση που ξεπέρασε τον ένα χρόνο, η Κυβέρνηση οδεύει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επιβαρύνοντας τους πολίτες και βουλιάζοντας την οικονομία.

Ειδικότερα:

Πρώτον, σε δύο χρόνια οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετα μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερον, θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις στους φόρους και στις εισφορές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα το 2016 είχε τη μεγαλύτερη αύξηση επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από εργασία ανάμεσα στις 35 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του.

Τρίτον, θα υπάρξει δραματική μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μολονότι ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι δεν θα επιβάλει «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα». Είναι χαρακτηριστικό της διγλωσσίας της Κυβέρνησης ότι ο κ. Τσίπρας προεκλογικά υποσχόταν 12 δις ευρώ παροχές και τελικά επέβαλε 12,5 δις εισπρακτικά μέτρα. Υποσχόταν στους συνταξιούχους 13η σύνταξη και τώρα θα δουν να χάνεται και η 12η σύνταξη. Το μέλλον των ελληνικών συντάξεων προβλέπεται δυσοίωνο, αφού η ανεργία διαρκώς διογκώνεται, εταιρίες κλείνουν και νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Από πού λοιπόν θα χρηματοδοτούνται τα Ταμεία;

Τέταρτον, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον, ευνοεί την παραοικονομία και απομακρύνει τις οργανωμένες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές από την αγορά. Η Ελλάδα φορολογεί τις επιχειρήσεις με φόρους που ξεπερνούν το 50%, τους δε εργαζόμενους και τα στελέχη των επιχειρήσεων σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και των σκανδιναβικών χωρών. Η φορολογία έχει αναχθεί σε όπλο ισοπέδωσης των πολιτών και τιμωρίας των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύφεση στην οικονομία έχει επιστρέψει, ενώ το τετράμηνο Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017 χάθηκαν πάνω από 144.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το πλεόνασμα που σύμφωνα με την Κυβέρνηση, επετεύχθη για το 2016, είναι ουσιαστικά επιτυχία στα χαρτιά. Και τούτο γιατί οφείλεται στην υπερφορολόγηση, στην περιστολή των πληρωμών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και στο πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων. Ουσιαστικά έπνιξε την ανάκαμψη, στράγγιξε την οικονομία και παρέτεινε την ύφεση. Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση στο τομέα των δημοσίων δαπανών δεν λαμβάνει μέτρα για τον εξορθολογισμό τους. Αντίθετα, τα ελλείμματα στις περισσότερες ΔΕΚΟ αυξάνονται με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και συνεπώς των πολιτών.

Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκλωβίσει την οικονομία σε ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης. Γραφειοκρατία και  υπερφορολόγηση οδηγούν στην αποεπένδυση. Έτσι όμως δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση της μισθωτής εργασίας, ενώ, από την άλλη πλευρά, αυξάνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων. Με την πολιτική αυτή καίγεται το μέλλον της Ελλάδας.

Συνεπώς, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τολμηρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εισόδου της χώρας σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Advertisements