ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 07.05.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η αξιολόγηση,  που θα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2016, κλείνει τώρα, 15 μήνες μετά ενσωματώνοντας το υψηλό κόστος που είχε η καθυστέρηση στην πορεία της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας. Κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα επωμιστούν και τα νέα βάρη της συμφωνίας.

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί την χώρα σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς όμως επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετα βάρη μισού δις ευρώ για το 2018. Παράλληλα, θα επωμιστούν μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Τα περιβόητα αντίμετρα δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσουν, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπερβούμε το στόχο του πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,7%.

Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες φτάνει τα 12,5 δις ευρώ. Είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το «email Χαρδούβελη»  και  4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ το 2014. Είναι σαφές που μας οδηγεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο λαϊκισμός τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 υπόσχονταν 13η σύνταξη. Σήμερα κόβουν και την 12η. Δέχονται το αφορολόγητο από 9.000 ευρώ να πέσει στο ύψος των 5.681 ευρώ, μολονότι διακήρυτταν ότι αυτό ποτέ δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Η περικοπή του αφορολόγητου ορίου, η μείωση των συντάξεων και η νέα αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες δημιουργούν συνθήκες πολύ χειρότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τώρα λαμβάνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Οδηγεί σε φτωχοποίηση ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τα μέτρα αυτά είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, των καθυστερήσεων και των παλινωδιών της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση δεν προωθεί αλλαγές στην οικονομία. Δεν προωθεί αποκρατικοποιήσεις. Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Η ανεργία αυξάνεται. Νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό. Οι καταθέσεις μειώθηκαν 2,1 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, προφανώς λόγω των αναγκών που προκύπτουν από την υπερφορολόγηση και την ανεργία. Και τούτο γιατί η οικονομία βρίσκεται σε ασφυξία. Επενδύσεις δεν γίνονται, επιχειρήσεις κλείνουν, ελεύθεροι επαγγελματίες στενάζουν από το βάρος της υπερφορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την Ελλάδα με ανάπτυξη 0,7 % και κατάφερε να ρίξει τη χώρα στα βράχια της ύφεσης, κυρίως με τις αέναες συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η Κυβέρνηση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καλλιεργεί μια εικονική πραγματικότητα με κυνισμό και αλαζονεία την ώρα που η άγρια φορολογία και οι υψηλές κρατικές δαπάνες εξοντώνουν την παραγωγική Ελλάδα. Το μόνο φαίνεται που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η παραμονή στην εξουσία ψηφίζοντας μέτρα που επιβαρύνουν τους πολίτες.

Η πολιτική αυτή, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που έρχονται, ουσιαστικά φρενάρει την ανάπτυξη. Η υπέρμετρη φορολόγηση ακυρώνει την όποια αναπτυξιακή προοπτική και εξαντλεί τις αντοχές των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό που φτάνει ακόμη και το 15%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους για να επιβιώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, με μείωση των κρατικών δαπανών και με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Αυτά τα μέτρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τα λαμβάνει. Επιλέγει τη διατήρηση των κρατικών δαπανών που οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας και όχι στη μείωση τους που θα μειώσει την φορολόγηση των πολιτών. Όχι άλλα βάρη στους έλληνες πολίτες. Δεν το αντέχουν πια. Χρειάζεται συνεπώς άμεσα μια άλλη πολιτική που θα προσελκύσει επενδύσεις και θα πάρει μπρος η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον για την Ελλάδα. Με τα μέτρα της συμφωνίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να απελευθερωθεί και να πάρει μπροστά.

Advertisements