ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 10.05.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η τεχνική συμφωνία Κυβέρνησης και Θεσμών που κατατίθεται στη Βουλή  περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε εξαθλίωση τους έλληνες πολίτες. Ουσιαστικά το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει άπιαστους φορομπηχτικούς στόχους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέταρτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, κόβοντας κατά μέσο όρο δύο συντάξεις, επιβαρύνοντας με νέους φόρους όλους τους Έλληνες. Δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να εξασφαλίζει και την χρηματοδότηση της. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Τσίπρα ότι δήθεν θα σκίσουν τα μνημόνια, θα μειώσουν τους φόρους και θα αυξήσουν τους μισθούς. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης, αέναης και διαπραγματευτικής πολιτικής και των αριστερών ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι ουσιαστικά πλεόνασμα εξαθλίωσης που προέρχεται από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, τη διάλυση της δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας. Δυστυχώς, δεν προέρχεται από επενδύσεις, αύξηση θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Προέρχεται από αυξημένους φόρους, που σταδιακά εξαντλούν τις αντοχές ακόμη και των καταναλωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων υποχωρούν με ρυθμό 15%.

Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την Ελλάδα με ανάπτυξη 0,7% και κατάφερε, στη χρυσή διετία για την υπόλοιπη Ευρώπη να ρίξει τη χώρα στα βράχια της ύφεσης.

Σήμερα, προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις και άδικες περικοπές στις συντάξεις, αντί να λάβει άλλα μέτρα εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό της φοροεισπρακτικής και μόνο πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι η Ελλάδα το 2016 είχε μεγαλύτερη αύξηση επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από εργασία ανάμεσα στις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού η ανεργία διογκώνεται με τα μέτρα αυτά. Παράλληλα, οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα των 60 δις ευρώ ετησίως το 2010 σε μόλις 20 δις ευρώ το 2016. Στο ίδιο διάστημα οι δαπάνες των νοικοκυριών για κατανάλωση μειώθηκαν δραστικά. Μάλιστα, τους τελευταίους 7 μήνες οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42,5 δις ευρώ, αφού οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους βασικά από τα αποθέματα τους. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται. Οι μισοί πολίτες χρωστάνε στην Εφορία, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι κατασχέσεις «καλπάζουν» και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία θα «αγγίξει» τα 100 δις ευρώ στα μέσα του έτους. Είναι χαρακτηριστικό της ουσιαστικά καθοδικής πορείας της οικονομίας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Μόλις, μέσα σε τρείς μήνες (Δεκέμβριος 2016) έφτασαν στα 18,528 δις ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 990.000.000 ευρώ σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι λόγω των βαρέων μέτρων αυξάνει η φοροδιαφυγή, ιδίως μετά τα σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.

Συνεπώς, για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης πρέπει, όχι μόνο να διαμορφωθούν όροι βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, αλλά κυρίως να υπάρξει η εφαρμογή μιας τελείως διαφορετικής οικονομικής πολιτικής με δραστική επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, τη διευκόλυνση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών για επενδύσεις και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να έχουν ως στόχο μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι, θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα εγχώρια και ξένα κεφάλαια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα. Η αύξηση των κρατικών εσόδων, ώστε να αντιμετωπισθεί και το ασφαλιστικό, θα έπρεπε να προέρχεται από τη μείωση της ανεργίας αντί της περικοπής των συντάξεων.

Δυστυχώς, τα νέα μέτρα που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξαθλίωση την οικονομία και τους έλληνες πολίτες.

Advertisements