Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ
π. Υφυπουργός Παιδείας
π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αθήνα, 18.06.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πορεύεται με στόχο την βραχυπρόθεσμη επικοινωνία και παρουσιάζει ως επιτυχίες τις αποτυχίες της. Η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Όλα περιστρέφονται γύρω από μια διαπραγμάτευση που όλο κλείνει και ποτέ δεν ολοκληρώνεται.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αστοχήσει σε όλα τα μέτωπα και δεν διαθέτει κανένα σχέδιο συνολικά για τη χώρα. Η δημόσια Υγεία έχει τεράστια προβλήματα που δεν επιλύονται, στην Παιδεία έχουμε πειράματα και αυτοσχεδιασμούς. Η Οικονομία βυθίζεται.

Το 2017 χάνεται χωρίς κανένα θετικό σημάδι για τους πολίτες. Η Κυβέρνηση υπογράφει Μνημόνια φορτώνοντας τους φορολογούμενους με βαριά μέτρα, όπως οι αυξήσεις φόρων και εισφορών καθώς και μειώσεις των συντάξεων. Και τούτο γιατί κατά βάση δεν ενδιαφέρεται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που θα μείωναν τις κρατικές δαπάνες και θα αύξαναν τα έσοδα λόγω της επενδυτικής ανάπτυξης που θα έφερναν. Η υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας είναι συγκλονιστική. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ μέχρι και το 72% του εισοδήματος τους. Ουσιαστικά πρόκειται για δήμευση εισοδήματος, η οποία, όχι μόνο δεν θα φέρει ανάπτυξη, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην αύξηση της μαύρης εργασίας, θα εντείνει το κύμα μετανάστευσης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρίες με κέρδη 30.000 ευρώ το 2016 θα πληρώσουν φέτος το 60% σε φόρους και εισφορές, όταν στη Βουλγαρία οι φορολογικοί συντελεστές ανέρχονται σε 10-15%. Οι φαρμακοποιοί με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους και εισφορές πάνω από 42.000 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, νεκρώνει την αγορά και διαλύει την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε «βουτιά» στην κατανάλωση τροφίμων και βενζίνης. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 2,5% τον Μάρτιο του 2017 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, στα πολυκαταστήματα κατά 5,6%, στα μεμονωμένα καταστήματα  τροφίμων κατά 11,2%, στα φαρμακεία κατά 2,8%. Σε ετήσια βάση ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων κατά 12,5%, στα σούπερ μάρκετ κατά 3,2 %, στα πρατήρια καυσίμων κατά 4,9%, στα πολυκαταστήματα κατά 4,3%.

Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2016 υποχώρησε και άλλο. Ειδικότερα, η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας το 2017 βρίσκεται στην 57η θέση από την 56η θέση που βρισκόταν πέρυσι μεταξύ 63 χωρών. Τα βασικά κριτήρια, δηλαδή η οικονομική αποδοτικότητα, και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα συνέχισαν να υποχωρούν. Είναι τραγικό η Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη.

Είναι συνεπώς σαφές ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει, λόγω κυρίως της κυβερνητικής πολιτικής, επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα. Φρενάρει κάθε σοβαρή ελπίδα ανάπτυξης. Το τίμημα το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ οι επιμέρους τομείς της οικονομίας καταγράφονται ως εξής:

(α) Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθενούν.

(β) Στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση.

Χρειάζεται συνεπώς άμεσα η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Ο μόνος δρόμος είναι να υπάρξει ανάπτυξη με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί περικοπών και αυξήσεων φόρων. Οι επενδύσεις θα έλθουν από όσους πεισθούν ότι η Ελλάδα προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Η Βιομηχανία, η Εκπαίδευση, η Υγεία και η Ψηφιακή Οικονομία είναι βασικοί κλάδοι που μπορούν να στηριχτούν, να εκσυγχρονιστούν και να προσελκύσουν επενδύσεις. Χρειάζεται οικονομική ελευθερία και φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές που θα δημιουργήσουν δουλειές και συνεπώς ανάπτυξη.

Δυστυχώς, μέσα σε δυόμισι χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αποτελειώνοντας την πραγματική  οικονομία, διαλύοντας την αγορά με την υπερφορολόγηση και εξοντώνοντας επαγγελματίες, επιχειρήσεις, μισθωτούς και συνταξιούχους.  Η σημερινή Κυβέρνηση  διέλυσε την οικονομία. Αυτό το σύστημα που ακολουθεί και εφαρμόζει δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Advertisements